Дитячі страхи. Як побороти монстрів?

Розквіт дитячих страхів припадає на вік 5-7 років. В цей період діти йдуть до школи, і батьки часто списують тривожність на стресову ситуацію. Але слід знати, що саме в цей період у психіці з’являються новоутворення: активно розвивається саморегуляція поведінки, з’являється прагнення упорядкувати навколишній світ і пояснити його явища. Щоб задовольнити цю потребу, дитина активно використовує свою уяву і весь життєвий досвід, який ще має казкове і містичне забарвлення, і поява страху стає неминучою.

Уявний та реальний світ дитини ще не має чіткого відокремлення, воно з’явиться значно пізніше – тому в думках дитини Баба Яга в ступі така ж реальна, як і мама, яка завжди поряд. Страх тварин, незнайомої людини (частіше це чоловіча фігура), темряви, покинутих старих будівель, темних отворів в стінах, страх смерті близьких людей – це універсальні дитячі страхи цього вікового періоду. Вони виконують регуляторну функцію емоційної сфери, оскільки є результатом витіснених ворожих та соціально неприйнятних дитячих імпульсів, які виникають до близьких людей, вихователів та вчителів в процесі життєвої взаємодії.

В 5-7 років дитина може боятися розлуки з близькими, чудовиськ, привидів і ще багато чого, що придумає її уява. За статистикою, дівчатка говорять про свої страхи набагато частіше, але, як свідчить мій практичний досвід, це зумовлено переважно вихованням – хлопчики не повинні боятися, тому вони бояться мовчки. Особливо проблеми з страхом можуть турбувати дітей вразливих, емоційних та схильних до фантазування, незалежно від статі. Якщо страх став занадто нав’язливим і ви не можете справитися самостійно, зверніться до психолога – спеціаліст надасть кваліфіковану допомогу.

Як же справлятися з дитячими страхами вдома?

Найперше, що не можна робити – це знецінювати і заперечувати відчуття: «Тут нічого боятися», «Чудовиськ не існує, ти їх вигадав», «Будь хоробрим і не бійся». По-перше, страх уже з’явився і говорити, що його немає – означає заперечувати почуття. Дитина вчиться не довіряти тому, що відчуває. По-друге, наступного разу дитина просто не скаже вам про свій страх, а це вже втрата довіри між вами. Треба показати дитині, що ви розумієте, що з нею відбувається. Можна розказати історію про те, як ви були в такому віці і чого боялися, та як вам вдалося з цим справитися. Чудово, якщо історія вийде кумедною.

Складайте разом з дитиною історії і казки про її страх – обов’язково з гарним кінцем, де чудовисько стає добрим, смішним або його долає добрий герой. Наприклад, величезний могутній монстр може заговорити писклявим голоском або потрапить у смішну ситуацію. Можна також намалювати монстра, а потім порвати малюнок, спалити його чи щось домалювати. Малюючи, будь-яка людина дає вихід своїм почуттям і переживанням і отримує над ними контроль. Також корисно виліпити свій страх із глини, тіста чи пластиліну і плющити фігурку кулаками чи молотком.

В процесі таких ігор дитина поступово переборює лякаючих чудовиськ, а ще такі ігри сприяють закріпленню самостійності та впевненості в собі. Дуже корисно дітям брати на себе роль злих героїв – наприклад, Баби Яги чи недоброго чаклуна, таким чином вони вчаться володіти і власними негативними емоціями.

Щоб справитися з страхом на перших етапах, можна зробити разом з дитиною амулет, і наділити його захисною силою проти всього недоброго, в тому числі і страшних снів. Ефективною може виявитися і чарівна зброя – магічний ліхтарик чи чарівна паличка, а також придумане разом таємне заклинання – для нього досить декількох слів. Рекомендується в дитячій спальні встановити невеличкий нічничок, хай дитина вмикає його самостійно за необхідності.

Хочеться зауважити, що страх виконує дуже важливу функцію і є невід’ємним вродженим емоційним процесом, тому активно боротися з ним доцільно тільки тоді, коли він негативно впливає на загальне самопочуття дитини і знижує рівень життєвого комфорту та творчості. І пам’ятайте, щоб дитина перестала боятися, треба час – будьте терплячими. Від батьків в цей момент дитина потребує лише підтримки і розуміння. Але якщо ви все-таки тривожитеся, або почуття страху стало занадто великим, запрошуємо вас на консультацію – вирішимо проблеми разом.

   Ваш психолог Тетяна.

тел. 0680735195

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь