Реформуванням Ніжинського дитячого будинку-інтернату переймається громадськість області

 

 

 

 

Майже два роки тому в Україні розпочалась реформа із складною назвою «деінституціалізація» (ДІ), яка передбачає фундаментальні зміни в організації системи захисту прав дитини та соціальних послуг на місцевому рівні.

Нині у кожному регіоні, в тому числі й на Чернігівщині, напрацьовуються плани трансформації усіх дитячих інституцій, підготовки та перенавчання фахівців цих установ, розвитку сімейних форм виховання, а також мережі послуг у громадах. Експерти, які перевіряють заклади, стверджують: зміняться не тільки назви установ, а й кількість та якість запропонованих послуг.

В області понад дві тисячі дітей через різні життєві обставини виховуються в інтернатних закладах. Діють 16 шкіл-інтернатів, три центри соціально-психологічної реабілітації дітей, один дитячий будинок та будинок дитини «Надія».

Про один із закладів — Ніжинський дитячий будинок-інтернат — неодноразово поширюються негативні відгуки в ЗМІ, у тому числі про недотримання прав вихованців закладу та їх неналежне утримання. Керівництво, працівники установи та представники громадськості стверджують, що інформація недостовірна і необ’єктивна. Разом з тим висловлюють стурбованість, що така ситуація може вплинути на процес трансформації будинку-інтернату у ході реформи ДІ.

Варто зазначити, що Ніжинський дитячий будинок-інтернат має неабияке соціальне значення. Він призначений для тимчасового або постійного проживання дітей з інвалідністю віком від 4 до 18 років та осіб з інвалідністю віком до 35 років з порушеннями фізичного, інтелектуального розвитку та психічними розладами, які за станом здоров’я потребують стороннього догляду, побутового обслуговування, медичної допомоги та комплексу реабілітаційних заходів. Крім того, тут функціонує паліативне відділення.

За словами директорки закладу Олени Гармаш, в умовах постійних перевірок (лише цього місяця — 8) працівники будинку-інтернату не можуть нормально виконувати свої обов’язки.

Обговорити проблемні питання Ніжинського дитячого будинку-інтернату та шляхи їх вирішення зібралися у Чернігові за круглим столом вчора, 25 червня, представники органів влади, громадськості, медичних установ, волонтери та благодійники. До роботи долучилися виконуюча обов’язки голови Чернігівської ОДА Наталія Романова та регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в області Тетяна Коренькова. Захід організував комітет Громадської ради при ОДА з питань сім’ї та захисту прав дітей.

Як зазначила Тетяна Коренькова, у ході однієї з перевірок виявлені порушення, у тому числі пов’язані з фіксацією підопічних будинку-інтернату. Тут використовують багатошарові тканинні ремні замість спеціальних.

Олена Гармаш мотивує це тим, що спеціальні комплекти для фіксації в Україні не виготовляються. Можна купити лише імпортні вартістю близько 14 тисяч гривень за одиницю. При цьому слід враховувати, що фактичні витрати на утримання одного ліжко-дня у закладі складає майже 82 гривні. Значну допомогу надають благодійники та волонтери. Адже дітям потрібно забезпечити не тільки фізичний розвиток, а й інтелектуальний.

До речі, присутні благодійники з Ніжина схвально відгукуються про будинок-інтернат, як і представники громадських організацій. Зокрема, багаторічний досвід співпраці із закладом має Чернігівське міське громадське об’єднання осіб з інвалідністю «Шанс». Голова правління «Шансу» Світлана Федорова запропонувала взяти установу під громадський супровід, аби розвинути кращі практики будинку-інтернату з дотримання прав і свобод дітей та захистити інтереси співробітників закладу.

Свою допомогу в організації надання паліативної допомоги та реабілітаційних послуг готовий надати Василь Пасічник, директор одного з найкращих закладів в Україні — Чернігівського обласного центру комплексної реабілітації дітей з інвалідністю «Відродження».

Чутки про закриття будинку-інтернату під час реалізації ДІ спростувала начальник Служби у справах дітей ОДА Людмила Зеленько: мова йде лише про розширення спектру соціальних послуг у закладі.

— Усі нововведення повинні відповідати найкращим інтересам дитини, базуватися на міжнародному досвіді та національних практиках. Адже наша мета — зробити соціально комфортним життя кожної дитини, яка опинилась у складних життєвих обставинах. А у Ніжинському дитячому будинку-інтернаті проживає більше 40 таких дітей, у тому числі і з тяжкими психічними розладами, — підкреслила Наталія Романова. — Переконана, що всі недоліки, які виникають у ході робочого процесу, можна усунути. Ми готові до співпраці. Наголошую: всі наші дії мають керуватися лише питаннями безпеки і благополуччя кожної дитини.

Автор: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь