Війна з ніжинським підприємцем або забруднення хімікатами присадибної ділянки сусіда?

 

 

 

 

У вересні 2018 року редакція сайту “Нежатин” публікувала інформацію про конфлікт, який виник між ніжинським пенсіонером та приватним підприємцем, що утримує автосервіс по сусідству. Микола Сокол, так звуть героя нашої статті, декілька років тому вирив на своїй ділянці по вулиці Енгельса копанку, аби талі та повеневі води не затоплювали присадибну ділянку. Все було б добре, але пан Микола запустив в копанку рибу, яка згодом загинула…
За словами Миколи Федосійовича підприємець, який утримує автомийку провів трубу під землею зі своєї будівлі в бік присадибної ділянки пенсіонера та систематично зливає брудну воду через цю трубу у копанку сусіда. Пан Микола запевняє, що минулого року у власну копанку запустив куплену на базарі свіжу рибу й вона вся подохла від хімікатів, які підприємець злив. (відео з мертвою рибою додається)
Відвідавши присадибну ділянку журналісти сайту “Нежатин” зафіксували на фото стан копанки. Треба зазначити, що візуально ґрунт та рослинність довкола ями були звичайного зеленого кольору, не в’ялі та не жовті. Також будь-яка рідина в копанці була відсутня. В невеличких заглибинах мли можна було побачити маленьких живих пуголовків, які копошилися в багнюці й почували себе досить гарно, адже активно рухалися й при поверхневому огляді мертвих пуголовків не було видно.
За консультацією з приводу ймовірних причин тогорішньої загибелі риби ми звернулися до Володимира Олуковатого головного екологічного інспектора.
Володимир Вікторович зазначив: “Причин за яких риба в ставку може поспливати догори черевом може бути декілька. По-перше, перенаселення водойми: у будь-якого живого організму є норма території, яка необхідна для повноцінного функціонування. Недотримання цих норм веде до дефіциту кисню та їжі, і в результаті це призведе до загибелі живих істот. По-друге — спека: при високих температурах у водоймах виникає задуха й кисневий голод. По-третє — водорості: при відмиранні органіки в рідину потрапляють сполуки, які забирають кисень з води. Пониження рівня кисню неминуче призведе до загибелі живих істот. По-четверте — інтенсивні дощі можуть не лише змити хімічні сполуки з оброблених хімікатами рослин, а також органіку з торф’яників, яка при потраплянні в водойми може призвести до зниження рівня кисню і як наслідок — загибелі риби. По-п’яте — не можна виключати хворобу самої риби, яка хворіє та гине, як будь-яка жива істота. По-шосте — підселення риби в іншу водойму має відбуватися за певними правилами, які необхідно дотримуватися, адже стрес також негативно впливає на неї.
Наразі заступник міського голови Григорій Олійник повідомив, що поспілкувався з пенсіонером та порадив йому написати заяву на ім’я міського голови. Найближчим часом буде створена комісія, яка розгляне детально питання стосовно ймовірного злиття хімікатів на присадибну ділянку Миколи Сокола та зробить відповідні висновки.

спілкувалась Лілія Журко

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь