*Імідж

У селі Чистий Колодязь Перемозької сільської ради, Ніжинського району святкова подія — вперше за всю історію села увімкнулися новенькі ліхтарі на стовпах по вулиці Миколи Орла. Хоч освітлюваний відрізок відносно і невеликий – близько 1 км, для маленького села це неабияка подія. Цю вулицю для облаштування освітлення громада обрала недарма, адже вона веде до залізничної станції. Щоранку та пізно ввечері нею йдуть десятки місцевих жителів. Кошти для облаштування та відновлення вуличного освітлення у Чистому Колодязі та інших селах району залучені з державного бюджету за ініціативою народного депутата України Олександра Кодоли, який минулого тижня відвідав село і розділив з людьми їх невелике свято.

Ще недавно як тільки на Чистий Колодязь насувала ніч – навкруги панувала непроглядна темінь. На сході села, ще на початку року, місцеві мешканці звернулися з наболілою проблемою до нардепа Олександра Кодоли. Адже самотужки вирішити цю проблему у них не було ні коштів ні можливостей.

– У наш час, коли люди будують космічні кораблі для польоту на Марс, у нашому селі не було звичайного вуличного ліхтаря, – посміхаються місцеві мешканці.

– Нарешті до Чистого Колодязя дійшла цивілізація – підтримує односельців Антоніна Городнича. Жінка багато років віддала сільській освіті, очолювала Перемозьку сільську школу і завжди їй хотілося аби рідне село було освітлене.

– Наявність вуличного освітлення – це одна з базових потреб громади, яку чомусь десятиліттями ніхто не поспішав реалізувати, – каже Олександр Кодола. – На жаль, це не єдиний населений пункт у нашому 209 окрузі району, що має таку проблемою. Страждають і міста і села, наприклад у Носівці ми разом з громадою облаштовували мережу вуличного освітлення на семи вулицях.

Під час нещодавнього візиту Олександра Кодоли до Чистого Колодязя, люди дякували депутату, який чує людей і завжди дотримує слова і показували новенькі ліхтарі, які через кожну сотню метрів освітлюють шлях.

Новеньку мережу ліхтарів, за сприяння Олександра Кодоли, облаштували і у сусідній Перемозі, а ще в селі Перебудова. В інших селах Ніжинського району зʼявилися автономні світлодіодні світильники, а у Лосинівці та Вертіївці навіть “сонячні дерева” — архітектурно-паркові композиції на сонячних батареях.

До слова, за свій депутатський термін Олександр Кодола тільки на розвиток п’яти сіл, які підпорядковуються Перемозькій сільській раді, ініціював залучення з державного бюджету більше ніж мільйон гривень. За ці кошти у громадах ремонтували школи, садки, встановлювали дитячі та спортивні майданчики, зупинки, оновлювали обладнання у школах, будинках культури, закуповували спортінвентар і т. д.

Микита Мамай