В Україні будуть по-новому оформляти новонароджених: що зміниться

 

 

 

 

Уряд готується до запуску пілотного проекту «Е-малюк» (e-Малятко). Одна з головних змін – внесення новонародженого в єдиний демографічний держреєстр з присвоєнням йому унікального числового ідентифікатора.

Початок впровадження змін планується на 2020. Це означає, що скористатися нововведеннями на практиці українці зможуть починаючи з наступного року.
Нововведення покликане спростити для українських батьків процедуру реєстрації дитини, місця його проживання, призначення соціальних виплат та присвоєння ІПН. Всі ці процедури буде виконувати держава.

Людині, згідно з проектом підготовленого порядку, досить буде подати заяву в паперовому вигляді (прямо в пологовому будинку, якщо така послуга надається в установі) або електронній формі (підписана кваліфікованоїю ЕЦП). І докласти до нього медичне свідоцтво про народження, а також квитанцію про оплату послуги місця проживання дитини (не потрібно, при подачі заяви в електронній формі)

Решта відомостей повинна налагодити між собою пряма інформаційна взаємодія в режимі онлайн. Це все для того, щоб батьки новонародженого не бігали між чиновниками, збираючи довідки.
Слід зазначити, що послуга є повністю безкоштовною (за винятком сплати збору за реєстрацію місця проживання) і добровільною.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь