Про віру

 

 

 

 

У четверту неділю після П’ятидесятниці, Православна Церква пропонує християн розмислити над словами євангеліста Матфея (8 глава, 5-13 стихі). У цьому уривку апостол описує подію, яка трапилась з Ісусом Христом у місті Капернаум, де до Нього підійшов чоловік (сотник) з проханням про зцілення його слуги. Сотник вірив у те, що Ісус може зцілити тому, маючи таку надію і маючи любов до свого слуги, який страждав у хворобі, просить про це зцілення. Ісус на таке прохання відповів, що прийде і зцілить розслабленого. Але слова сотника настільки вразили Христа, що Він приклад віри сотника прирівняв до майбутніх подій, коли язичницькі народи будуть приймати Хрещення, і через життя по вірі будуть достойними Царства Небесного, а ізраїльтяни не повірять у спасительну жертву Ісуса Христа як Бога та будуть вигнані у пітьму непроглядну.

Сотник сказав Христу, що він не достойний, щоб Ісус ввійшов в його дім, бо він людина грішна. Та будучи людиною підвладною, сотник мав біля себе воїнів і слуг, тому, наказуючи їм, воїни приходять, слуги виконують, що їм наказують. І сотник, маючи таку віру та усвідомлюючи свою недостойність, говорить, що для зцілення вистачить одного слова Христа і слуга видужає. Такої віри Христос ще не бачив і за вірою цього чоловіка його слуга видужує.

Ми християни XXI століття прирівнюємося до язичників, яких хрестив святий князь Володимир більше тисячі років тому. І на досвіді власної віри переконуємося, що віра це не просто дань традиції, а справжня віра преображає нашу особистість і може преобразити суспільство, в якому ми живемо. Ми на власному досвіді переконалися до якої трагедії призводить заборона віри, або зведення життя у вірі до звершення тільки якихось певних обрядів. Будь-яке намагання зруйнувати основи християнської віри призводить не тільки до руйнування суспільного порядку, а і до спотворення людської особистості.

Тому в наш час глобалізації, секуляризації суспільства сьогодні як ніколи треба акцентувати принципи християнської віри в повсякденному житті. Тому що ця віра преображає і наше особисте життя, життя навколо нас, і може звершувати чудеса і зцілення.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь