Куди поділись півмільйона: у Борзні замість розчищеного ставка – болото

 

 

 

 

АНАТОЛІЙ КОЙДА: «ЗАПРОШУЮ ЧЕРНІГІВСЬКЕ НАЧАЛЬСТВО В НАШЕ БОЛОТО»

Новообраний голова Борзнянської ОТГ Анатолій Койда ще не встиг провести першу установчу сесію ради, а вже воює з чернігівським начальством. Причина одна і таж – дерибан бюджетних грошей.

За словами Анатолія Койди, підрядник, який мав почистити ставок, що слугує зоною відпочинку для борзенців, нахабно освоїв бюджетні кошти. Замість того, щоб витягнути мул і поглибити водойму, як було передбачено проектом, фізична особа підприємець «Дробот» за 400 тисяч гривень розсунув екскаватором берегову лінію. На свої скарги міський голова отримав від обласного начальства відписки – роботи виконані, ставок почищений. «Не на того напали!», – обурюється Койда.

Глибина – 30 сантиметрів

«Запрошую начальство, яке мені надіслало відписки про те, що порушень немає і ставок розчищено, в Борзну. Беріть плавки, купальники і поїхали купатись. Ми з депутатами навіть «зігріваючі» організуємо, – дещо іронізуючи говорить Анатолій Койда. – Хай приїдуть і подивляться скільки в тому ставку води і скільки мулу».

Минулого року Чернігівська обласна рада з фонду охорони природного навколишнього середовища виділила 250 тисяч гривень на очистку ставка в Борзні, розміром 150 на 50 метрів. Ті гроші освоїв ФОП «Дробот». Їх не вистачило на проведення робіт і цього річ з обласного бюджету було додатково виділено ще 404 тисяч гривень.

У кабінеті Борзнянського міського голови карта з проектом виконання робіт.

«В проекті так і написано – «розчистка ставка», – наголошує Анатолій Миколайович. – При проведенні робіт виконавець повинен був загнати два екскаватори в середину і перекидкою вичистити до 2-ох метрів мулу. Вичистити мул – інших робіт проектом не передбачено, – повторює міський голова. – Та замість того, щоб загнати в ставок драглайн, він пригнав гідравлічний екскаватор і пройшов береги, а мул так і залишився. Не вірите? Поїхали!».

В проекті чорним по білому написано – розчищення ставка

Сідаємо в старенькі «Жигулі» Анатолія Миколайовича і їдемо на об’єкт. Ставок розташований в передмісті Борзни. Це – зона відпочинку для більшості борзенців і довколишніх сіл. Тут, коштом міста, стоять облаштовані альтанки, сміттєві контейнери, а поруч – дві водойми, одна з яких почищена, інша, як запевняє міський голова, не зовсім.

Приїжджаємо на ставок! Здалеку помітно, що тут працювала техніка: високі береги розчищені від рослинності, а от води – жабі по коліна!

«Зараз тут глибина – 20-30 сантиметрів, а мала бути 2-3 метри, – показує на дно, що просвічується міський голова. – Ми з комісією склали акт, в якому так і написали» «очистка водойми від мулу та болотної рослинності не проводилась. Водойма для подальшого використання та відпочинку жителів Борзни не придатна!», – продовжує Анатолій Миколайович. – Копію акту і заяву про нецільове використання коштів я направив в різні інстанції – виконуючій голові Чернігівської ОДА Наталії Романовій, голові облради Ігорю Вдовенку, в департамент екології та Деснянське басейнове управління водних ресурсів».

З Деснянського басейнового управління водних ресурсів прислали перевірку.

«Приїхали з перевіркою, кажуть: «давайте дивитись відмітки!». Які відмітки, – питаю, – Ви будете чистити ставок чи ні? «Де прив’язка, де репер?», – продовжують ті. – Яка прив’язка, – кажу, – у проекті немає прив’язки! Що цікаво, що проект розробляв сам підрядник».

Ще один цікавий факт – у минулому проекті на викачку води було закладено 120 годин, а в цьому вже 280.

«Десь накрутки, – підозрює міський голова. – І це все – бюджетні гроші, гроші людей. Якби це були гроші громади, я б їм підпису ніколи не поставив. Я сам будівельник, мене важко обдурити, я вредний».

Міський голова терпляче чекає решту відписок від усіх обласних інстанцій. За їх результатами, готує звернення в прокуратуру. У діях підрядника та посадових осіб хазяйновитий Анатолій Койда вбачає всі ознаки статті 210 Кримінального кодексу України – нецільове використання бюджетних коштів.

Тих чиновників, які сумніваються в правдивості його слів керівник Борзнянської ОТГ нетерпляче чекає у себе в містечку – з плавками і купальниками.

Віталій НАЗАРЕНКО, Фото автора

Джерело: che.cn.ua

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь