Ніжинські юристи консультують з приводу оплати за теплову енергію

 

 

 

 

Як захистити права споживачів  житлово – комунальних послуг?

Відомо, що якісні послуги та справедлива плата за них – це важлива складова успішного суспільства. Чому ж ціни на опалення у різних областях України суттєво відрізняються? Як захистити права споживачів  житлово- комунальних послуг? Чи можливе врегулювання тарифів ?

Ціни на опалення у різних областях України суттєво відрізняються через непрозорість формування тарифів. Тариф встановлюють органи місцевого самоврядування на підставі розрахунків виконавців послуг або Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Оскільки розрахунки у всіх різні – ціна теж різна.

 Постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 2019 року № 560 «Деякі питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг» встановлено на опалювальний сезон 2019/20 року граничні ціни/тарифи на послуги для населення міст обласного значення та м. Києва.

 

На сьогодні зафіксовано такі граничні тарифи:

 

з постачання теплової енергії: у разі оснащення приладами обліку – 1400 гривень за 1 Гкал (з урахуванням податку на додану вартість); у разі відсутності приладів обліку – 35,21 гривні за 1 кв. метр (з урахуванням податку на додану вартість);

з постачання гарячої води: за умови підключення рушникосушильників до систем постачання гарячої води – 83,66 гривні за 1 куб. метр (з урахуванням податку на додану вартість); у разі відсутності рушникосушильників – 75,74 гривні за 1 куб. метр (з урахуванням податку на додану вартість).

 

Тарифи на послуги постачання теплової енергії і послуги з постачання гарячої води наберуть чинності з початку опалювального сезону 2019/20 року. Таким чином, за розрахунками в середньому тариф на опалення по Україні зменшиться на 14%, а в окремих містах люди платитимуть менше на 25%.

Довідково:

 Чи поширюються нові тарифи на послуги з постачання теплової енергії і послуги з постачання гарячої води на нарахування за надані зазначені послуги в попередні періоди?

Ні

 

Чи втратять право на субсидію люди, які її отримували, після затвердження нових тарифів на послуги з постачання теплової енергії і послуги з постачання гарячої води?

Порядок призначення субсидії не зміниться.

 

Чи треба переоформлювати субсидію?

Ні

 

Що робити, якщо органи місцевого самоврядування не встановили тарифи з урахуванням граничних цін/тарифів на послуги з постачання теплової енергії і послуги з постачання гарячої води?

 

– Перевірте на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування, який встановлює тариф на послуги з постачання теплової енергії і послуги з постачання гарячої води, чи здійснено перерахунок тарифів відповідно до рішення Уряду (не пізніше 1 вересня 2019 року).

– Зверніться на Урядову гарячу лінію за номером 1545 та повідомте про нездійснення органом місцевого самоврядування перерахунку тарифів на послуги з постачання теплової енергії та гарячої води для населення.

– Завантажте зразок вимоги до органу місцевого самоврядування на сайті Міністерства юстиції  https://minjust.gov.ua/ та зверніться для виконання рішення Уряду.

Якщо розрахунок не змінено – звернутись до центрів з надання безоплатної правової допомоги за юридичною консультацією та правовою допомогою.

 

Корисні посилання:

 

Зразки документів: https://minjust.gov.ua/news/info/zrazki-dokumentiv-schodo-pererahunku-tsini-na-opalennya

 

Калькулятор «Чесна платіжка»: https://minjust.gov.ua/news/info/onlayn-kalkulyator-poslug

 

Реєстр постачальників: https://minjust.gov.ua/news/info/reestr-teplopostachalnikiv

Посилання на постанову: https://www.kmu.gov.ua/ua/npas/deyaki-pitannya-zahistu-prav-spozhivachiv-zhitlovo-komunalnih-poslug-i260619

 

За отриманням консультації та захистом своїх прав звертайтесь до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 7-16-15) та його структурних підрозділів ( бюро правової допомоги ), а також за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь