Українські студенти розробили тротуарну плитку, яка накопичує сонячну енергію і світиться вночі

 

 

 

 

Студенти Національного технічного університету “Харківський політехнічний інститут” створили люмінесцентну тротуарну плитку, яка вдень накопичує енергію, а після заходу сонця віддає її у вигляді світла.

Старшокурсники Борис Карпутін, Каріна Белогубкіна і Наталія Регеда працювали над розробкою спільно з наставник Русланом Кривобоком, передає Факти.

«Ідея люмінесцентної тротуарної плитки з’явилась завдяки бажанню прикрасити місто в нічний час, а також сприяти скороченню споживання електроенергії, – розповідає юнак. – Оскільки навчання забирає досить багато часу, працювали над втіленням задуму вечорами в одній з лабораторій нашого університету, спочатку розробку оплачували власними коштами».

Розробка увійшла у число переможців конкурсу технічних інновацій, проведеного нещодавно у фонді Chernovetskyi Investment Group, і троє студенти-винахідники отримали грант у 400 тисяч гривень.

Наразі винахідники мають декілька дослідних зразків люмінесцентної тротуарної плитки. «Представлена на ринку люмінесцентна тротуарна плитка виготовляється за зовсім іншими технологіями і в два-три рази дорожча нашої, – зауважує Борис Карпутін. – До того ж плитка конкурентів з часом може втрачати люмінесцентні властивості, тоді як у нашої такого недоліку немає».

За словами розробників, одна плитка коштуватиме 200-400 гривень в залежності від товщини. «Наша люмінесцентна плитка може світитися всю ніч, – впевнений Борис Карпутін. – Багато власників котеджів захочуть викласти нею доріжки на своїх присадибних ділянках».

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь