Ніжинські школярі навчатимуться на українських фільмах

 

 

 

 

МОН, Мінкультури та «Українська кіно-асоціація» підписали меморандум про співпрацю у галузі освіти.
Джерело:vseosvita.ua

Тепер вчителі імплементуватимуть українські художні та документальні кінострічки у навчальний процес. Використання українських кінофільмів, за словами представників МОН, зумовить підвищення мотивації школярів та надасть можливість цікаво пізнавати культурну спадщину.

Міністерство освіти і науки спільно з Міністерством культури України уклали меморандум про співпрацю у сфері використання українських художніх і документальних фільмів у навчальному процесі в школах. Окрім освітнього ефекту така співпраця націлена ще й на підвищення рівня цікавості українців до вітчизняного кінематографа.

Для нас дуже важливо забезпечити дітей сучасними цікавими знаннями й освітніми матеріалами, які можуть мотивувати до навчання. В Україні розвивається чудовий медійний контент. Використання українського продукту, який є дуже цікавим і якісним, в освітньому процесі надасть можливість в цікавий спосіб отримувати користь у навчанні, – прокоментувала важливість такого кроку міністерка освіти і науки Лілія Гриневич.

Згідно з домовленостями, планується створення спеціальної електронної платформи з обмеженим доступом. Мінкульт надаватиме права на використання фільмів, які належать державі, Міністерству освіти і науки для подальшого використання у навчальному процесі. Після того, як права будуть передані, на ресурс розміщуватимуть українські кінострічки. Туди ж завантажуватимуть і тизери до фільмів. Доступ до ресурсу нададуть  закладам середньої освіти.

Художні та документальні фільми, які планують розміщувати на платформі будуть спрямовані на розкриття тем, внесених у навчальні програми.


Торік Академія української преси за підтримки американського проєкту USAID (міжнародна організація «Інтерньюз») випустила посібник для вчителів «Українська історія в кінофільмах», завдяки якому викладач може урізноманітнити навчальний процес. За словами укладачів видання, посібник допоможе учителю, звертаючись до українських кінотекстів:

  • організовувати дискусії серед учнів про конфліктні ситуації;
  • влаштовувати дебати щодо складних соціальних процесів в історії Україні;
  • популяризувати кінематографічну грамотність.

Підхід до здобуття знань через кінофільми, з точки зору упорядників посібника активізує критичне мислення у дітей та підштовхне до розвитку етичного та естетичного аспектів особистості. Також автори програми пропонують схеми аналізу кінострічок, які дозволять заглибитись у медіатексти та осягнути мистецтво інтерпретації сюжетів учнями. У розділах видання зазначені фільми, які відповідають певним історичним епохам. Класи, які вивчають цю тему зможуть оцінити правдивість кінострічки та познайомитись із соціально-побутовим устроєм, що яскраво розгортається на тлі фільму.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь