ІІІ Міжнародну літню школу урочисто відкрили в Ніжинському університеті

 

 

 

 

Сьогодні, 2 серпня, у Ніжинському державному університеті урочисто стартувала ІІІ міжнародна літня школа. Цей унікальний просвітницький захід зібрав у Ніжині три десятки українських та польських студентів. Протягом тижня вони дізнаватимуться про особливості реформ децентралізації в Україні та Польщі, ділитимуться досвідом своєї громадської роботи та неодмінно знайдуть нових друзів.

– Такі заходи для молоді Польщі та України необіхідні, – зазначив під час відкриття ректор Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. – Адже обидві країни мають схожий шлях до Європи.

– Радує, що українська та польська студентська молодь цікавиться реформою децентралізації, яка в Україні є однією з найуспішніших, – підкреслив очільник Ніжина Анатолій Лінник. – Здобувайте досвід, діліться ним. Бо завтра саме Вам – молодим людям користуватися цими нововеденнями.

Викладач Педагогічного університету в Кракові Лукаш Стах вітаючи учасників літньої школи зауважив: “Ми слов’яни – і це найважливіше. Саме тому ми тут!”

Цьогоріч Міжнародна літня школа проходить вже втретє. Минулого року вона відбувалася у Польщі. Вперше неформальний освітній захід провели теж в Україні на базі Ніжинського університету.

– Ідея літньої школи виникла на одній із наукових конференцій в Ніжинському університеті 2016-го, – каже співорганізатор літньої школи, викладач Педагогічного університету у Кракові Матеуш Камьонка. – Тоді ми з колегою і натхненницею цього чудового заходу з української сторони Юлією Кузьменко побачили як добре потоваришували польські та українські студенти, які важливі теми вони порушують спілкуючись. Вирішили зробити щось більше ніж звичайна конференція. Так і народилася Міжнародна літня школа, де студенти можуть дізнатися багато корисного, а заразом і відпочити. Тематику довго не шукали, зупинилися на тому, що близьке Польщі та Україні – європейський курс та децентралізація. Молоді такі теми подобаються. Ми не лише читаємо лекції. У нас багато практичних занять, екскурсій в державних та громадських організаціях. Можна багато читати, але краще раз побачити. Наступного року знову запросимо українських студентів до нас.

У ІІІ Міжнародній літній школі беруть участь 15 українських студентів з восьми університетів Ніжина, Києва, Одеси, Чернівців, Умані, Острога та 15 польських студентів із трьох ВНЗ Польщі (Краків, Варшава, Жешув).

Цьогорічну літню школу підтримали Міністерство молоді та спорту України та Посольство Республіки Польща у Києві. Вже традиційно непересічному проекту допомагають відбутися Ніжинська міська рада та Ніжинська районна рада, НДУ імені Миколи Гоголя, Педагогічний університет імені Комісії Національної Освіти в Кракові, польська ГО “Сімо”, Ніжинська спілка поляків “Астер”, Київський університет імені Бориса Грінченка, ГО “Ініціатива в дії”.

Джерело: topnizhyn.com

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь