Як відрізнити якісне вершкове масло від фальсифікату

 

 

 

 

В Україні під виглядом вершкового масла у магазинах нерідко продають фальсифікат на основі штучних гідрогенізованих жирів.

“Фальсифікованого масла багато, оскільки молочної сировини нам не вистачає”, – повідомила експерт з якості та безпеки харчових продуктів Олена Сидоренко, пише “Обозреватель“.

Кількість фальшивого вершкового масла в магазинах становить майже 10-15%.

“Якщо вартість вершкового масла 10 гривень, то це не масло. За запахом воно нагадує пластилін. Потрібно купувати масло за ціною від 40 гривень. Зараз деякі виробники почали випускати якісне масло для дітей. Коштує воно від 50 гривень”, – каже Сидоренко.

За її словами, вживання в їжу штучних гідрогенізованих жирів впливає на серцево-судинну діяльність. Крім того, може призвести до онкологічних захворювань. Штучні жири мають вплив на клітинному рівні на ліпідний обмін клітин.

Також експерт порадила, як розпізнати якісне вершкове масло.

“У холодильній камері справжнє масло повинно бути твердим, а не пластичним. Інакше – це гідрожир, там добавки. Крім того, під час нагрівання вершкове масло стає коричневим. Якщо воно плавиться, як рослинна олія, то це – фальсифікат. Також можна додати гарячої води і подивитися, наскільки рівномірно розподіляється жир”, – розповіла Олена Сидоренко.

Найчастіше підробляють мед, сметану, молоко, червону ікру, оливкову олію, копчену рибу та крабові палички. Щоб не потрапити на фальсифікат, слід уважно читати упаковку. Сметанний продукт називають сметаною. У ньому молочний білок заміняють соєвим. Молоко розбавляють пальмовою олією. Купувати молочні продукти радять тільки відомих марок. У крабові палички домішують соєвий білок і крохмаль. Підробку червоної ікри можна впізнати за цілісністю ікринок. Якщо вони цілі, а рідини мало, значить продукт справжній.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь