Рада може скасувати пеню за несвоєчасну оплату комуналки

 

 

 

 

Народні депутати пропонують внести зміни до Закону України “Про житлово-комунальні послуги”, скасувавши нарахування пені для індивідуальних і колективних користувачів.

На сайті Верховної Ради було опубліковано законопроект № 2087.

“Сумарна заборгованість за спожиті населенням житлово-комунальні послуги та енергоресурси лише протягом 2015-2018 рр. зросла у 3,6 раза – з 12,4 до 55,6 млрд грн., а на початок червня 2019 року сягнула позначки 57,2 млрд гривень. Зазначений критичний стан розрахунків за спожиті енергоносії та послуги ЖКГ, а також соціальної незахищеності населення України може ще більше погіршитися під впливом низки негативних чинників, що сформувалися протягом останнього періоду”, – йдеться в пояснювальній записці.

Тому законопроектом пропонується не допустити подальшого збільшення боргів за житлово-комунальні послуги у зв’язку з неможливістю їх оплати більшою частиною населення України.

Що пропонують:

  • скасувати законодавчі положення про нарахування та сплату пені в разі несвоєчасної оплати житлово-комунальних послуг;
  • запровадити мораторій на примусове виселення з житла, примусове стягнення житла, припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг;
  • вилучити норми про надання пільг, в тому числі з оплати житлово-комунальних послуг, користування житлом та отримання палива в залежності від сукупного доходу сім’ї пільговика.

Наразі нарахування пені передбачається:

  • У разі несвоєчасної оплати комуналки споживач зобов’язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01% суми боргу за кожен день прострочення.
  • Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу.
  • Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги.

Джерело: finance.ua

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь