У Ніжині смердить паленим. Жителі міста б’ються в здогадках

 

 

 

 

З початку осені Ніжин охопив страшенний сморід. Ввечері і вранці жителі міста відчувають запах паленого. «Кватирку вікна краще не відкривати, бо провітрювать хату такою отравою не варто», – скаржиться 60-річна пенсіонерка Олена Яківна.

Доросле населення, у кого є проблеми з тиском, стверджують, що дійсно, буває нічим дихати і тиск піднімається ще більше. Хтось з ніжинців взагалі намагається не виходити на вулицю, аби не вдихати повітря, на їх думку, не зрозуміло чим забруднене.

Повідомляє сайт НЕЖАТИН

«Хотілось би після школи ввечері погуляти з дитиною. Осінь же. А тут такий сморід. Звідки він і що з повітрям невідомо. Здається, що сміття горить», – розказує Ніна, жителька вулиці Прилуцька.

«Це все палії сміття. Ввечері по алеї приватного сектору вулиці Прилуцька неможливо йти. Все димить. Повітря застояне. Йдучи пішки на електричку з мікрорайону «Гуньків» намагаюсь навіть рідше вдихати – це неможливо», – скаржиться ніжинка Катерина.

Подібних скарг багато. Але люди не знають істину причину запаху в повітрі, і хвилюються за своє здоров’я. Стосується це не лише пересічних ніжинців. Цим питанням задався і депутат обласної ради Сергій Охонько: «Більше двох тижнів Ніжин дихає повітрям, склад якого незрозумілий. Особисто у мене є побоювання, що це шкідливо для здоров’я і треба з чим щось робити. Важливо знати причину, адже навіть з юридичної точки зору, адже Конституції України чітко гарантує, що кожен має право на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди. А також кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля».

Обласний депутат склав та направив звернення до заступника голови Чернігівської ОДА Наталії Романової, до ніжинського міського голови Анатолія Лінника та до  начальника Держспоживслужби в Ніжині Володимира Рафальського з трьома вимогами:

  • провести відбір зразків атмосферного повітря на дослідження вмісту небезпечних речовин;
  • провести аналіз ґрунту на наявність шкідливих концентрацій речовин,
  • з’ясувати причину погіршення екологічної ситуації в місті з метою запобігання нанесення шкоди здоров’ю містян.

«Вважаю, що міська влада має обов’язок надавати повну та вичерпну інформацію про те, що загрожує життю та здоров’ю. І що ця інформація має бути публічною», – зазначає Сергій Охонько.

Результат розгляду даного звернення буде оприлюднено на нашому сайті.

Марина Волинець

 

 

Вам може бути цікаво

Одна думка по “У Ніжині смердить паленим. Жителі міста б’ються в здогадках

  1. Палене пахне горілим торфом!
    Це наслідок “меліорації” радянських часів і “господарювання” сьогодні забудовників біля Дніпра та агрохолдингів навколо.
    А вихід з екологічного лиха очевидний – провести зворотну меліорацію: заливати навесні через канали деснянською водою торфовища для підтримування потрібного рівня грунтових вод та в річках і водоймах – Смолянці, Острі зокрема.

Залишити відповідь