За часи Януковича мені палили підприємства, за часи Порошенка відкривали справи та робили обшуки, зараз – побачимо, — Сергій Охонько

 

 

 

 

Ініціатор розробки Стратегії розвитку міста та багатьох соціальних проектів у Ніжині Сергій Охонько у розмові з журналістами сайту «Нежатин» розповів, чому всі вони наразі блокуються і не мають продовження.

«На останній сесії міськради, як і на більшості минулих засідань, я піддавав жорсткій критиці дії міської влади. Виникає ряд зауважень по тим чи іншим питанням, які гальмують розвиток міста. Маю на це відповідну реакцію з боку влади. Так вже вийшло, що завжди висловлюю свою чітку позицію в той час, як більшість депутатів намагається бути більш лояльнішим і уникати конфліктних ситуацій. Вважаю, до людей, у чиїх руках доля міста, потрібно ставити питання і в досить чіткій формі. Не можна закривати очі на те, як влада в Ніжині не виконує свого прямого обов’язку – направлення стовідсоткових зусиль на інтереси громади», – зазначає обласний депутат.

Чому ж на Вашу думку місто не розвивається й ініційовані Вами соціальні проекти блокуються?

На мою думку, керманичі міста особисті інтереси ставлять вище за інтереси громади. Звісно, напряму про це ніхто не говорить. Натомість, завжди знаходяться пояснення – чому так, а не інакше. Причиною цього може бути відсутність розуміння комплексного розвитку міста, вміння працювати в команді і направляти спільні зусилля на виконання цілей, широкого бачення і відданості своїй справі. Можливо грубо скажу, але економіка міста – це як підприємство, котре є живим «організмом». Якщо ти почнеш до нього ставитись як до свого: вкладатимеш в це всі ресурси й переживатимеш за результат, бо це твоя справа і твоє обличчя – буде розвиток, і громада відчуватиме зміни. Якщо ж відноситись до міста як до чужої справи, то відношення зовсім інше і ти думаєш лише про те, як собі зробити вигідніше – будуть і відповідні наслідки.
Зараз ми бачимо, як повільно робляться кроки у напрямку змін. Натомість мені подобається як швидко розвиваються події в Україні: як діє влада держави на чолі з президентом — швидко втілюються реформи, виконуються програми, йде звільнення тих, хто тягнув країну «на дно», призначаються молоді обличчя, а разом з тим ініціюються і реалізуються соціальні проекти. Це є швидкий і якісний рух. На цьому фоні Ніжин – «болото», яке затягує економіку міста глибше і глибше, не даючи місця для нових можливостей.

Щодо соціальних проектів, які я ініціював – будівництво сучасного басейну, «Безпечне місто», водовідведення по Незалежності, Стратегія розвитку – я хотів, щоб це стало результатом нашої командної роботи. Але влада, мабуть, побачила в цьому конкуренцію за увагу ніжинців, а тому не показувала своєї прямої зацікавленості в реалізації цих ініціатив.
Я ніколи не боявся говорити правду, тому постійно виникали напружені відносини з керівництвом міста – це і виливається в небажання співпрацювати. Але мова йде не про наші особисті відносини, а про відношення до покращень в Ніжині. Я постійно чую одне і те ж виправдання – «дефіцитний бюджет», «не встигаємо», «хтось щось не виконав», «ми в процесі»… Це далеко не ті обставини, які повинні блокувати розвиток міста, адже існують інші джерела фінансування. Звісно, щоб їх залучити потрібно «поморгувати» і проявити зусилля, а ледащих «своїх» чиновників треба змінювати на молодь з активною і принциповою життєвою позицією.

Ви відомі в місті не лише гарною депутатською діяльністю, але й фактами, що стосуються обшуків і відкритих на Вас справ. Як це пов’язано між собою?

За часи Януковича ніжинська «Батьківщина» однією з перших виступали проти зміни влади і не давала можливість дійсному губернатору та тимчасовій більшості, яка з’явилась у міськраді приватизувати ДК «Прогрес», «Комунальний ринок» та інші комунальні підприємства. Практично після того як це відбулось, пройшла сесія міськради, в ході якої наша команда заблокувала дані проекти рішення. Тієї ж ночі мені підпалили підприємство по вулиці Прилуцькій.
За часи Порошенка я критикував дії місцевої влади, адже вона замість того, щоб діяти на благо ніжинської громади, підтримуючи соціальні проекти, блокувала ініціативи на цей рахунок. Не було підтримки і на рахунок розвитку проектів, які я намагався втілити в Ніжині. Керівництво ставило питання перед правоохоронними органами щодо блокування мною роботи. Були знайдені підстави провести в мене обшуки та відкрити кримінальні справи. Можна сказати, я постійно знаходжусь в стадії боротьби і намагаюсь, щоб у цьому місті відбувались масштабні зміни та покращення. На жаль, виконавчі гілки влади за останні роки не спромоглись нічого зробити на рахунок цього і навіть піти на співпрацю.
Ось і на останній сесії я підняв ті питання, які системно озвучую протягом попередніх років. А безпосередньо — це блокування робіт по водовідведенню на вулиці Незалежності, бездіяльність по проведенню до життєдіяльності 200-ої аптеки, яку обласні депутати відстояли для громади Ніжина (за 4 роки міська влада навіть не визначила статус будівлі).

Знову ж – довгий час гальмування прийняття Стратегії розвитку міста. Дякую депутатам, що нарешті в цьому році вони її прийняли та є питання: «Чи йде місто у напрямку даної стратегії, чи знову зупиниться або зійде зі шляху?» Ми розуміємо, що без довгострокового планування такі організми як місто розвиватись та працювати якісно і системно не можуть.

Я зі своєю невеликою командою розробили одну з найкращих стратегій розвитку міст. Це визнали профільні експерти і відтепер залучають нашу думку до подібних проектів. І, що собосто для мене було дивно – тільки в Ніжині її відставили в сторону. Але ми з однодумцями продовжуємо відстоювати соціальні напрямки і розвивати їх. Хотілось би, щоб ця команда була набагато більше і, щоб всі ніжинці включились в стратегійний розвиток міста і розуміли, що не локальне вирішення питань дає змогу Ніжину рухатись вперед, а саме планування дає можливість досягти ефективного розвитку рідного краю.

Блокується також вже третій рік поспіль і будівництво басейну. Воно все ще на стадії проектування, хоча проект самого басейну вже давно готовий. Досі не зроблена документація по підключенню до комунікацій — цим займається виконавча гілка влади. Саме через це місто упустило можливість профінансувати будівництво за рахунок держбюджету (у цьому році вперше було виділено більш ніж 100 000 000 грн на будівництво басейнів по Україні). Ніжин мав практично 100-відсоткову можливість отримати фінансування цього вкрай потрібного об’єкту для громади, але доведеться чекати наступного шансу…

Також затягується питання втілення проекту «Безпечне місто». Це дійсно та потреба міста, яку просто не можна ігнорувати. Тільки маючи впевненість у безпеці, людям хочеться жити в Ніжині, а інвесторам вкладати кошти в його розвиток. Такі вимоги сучасності, а чомусь у нас це, як я розумію, не на першому місці.

Та ж ситуація і по розвитку ніжинського аеродрому. Жодних кроків не було зроблено для створення на його базі авіалогістичного HUB. Він міг би стати поштовхом для розвитку економіки всього міста. Створення інвестиційного проекту щодо реорганізації аеродрому та представлення його Міністерству інфраструктури – мало б бути також серед пріоритетних питань у влади, але наразі це питання взагалі не піднімається. І поки Ніжинська влада зволікає цією можливістю користуються інші міста, які розвивають власні аеродроми.

Всі ці вище перераховані проекти направленні не лише на те, щоб людям було комфортно жити в Ніжині, але й на збільшення потенціалу міста і його привабливість для інвесторів. Формула проста: залучення джерел фінансування – розвиток – успішна громада.

 

Повернемось до останньої сесії міськради: Ви заявили, що проект по водовідведенню гальмується у тому числі і через прописану в проекті закупівлю труб на окупованих територіях. Чиє так це?

Для міста на даний час це практично один з глобальних проектів, який реалізується. На даний час по проекту водовідведення з ніжинського бюджету виконавцям жодної копійки не було перераховано, а це 3,5 мільйони, які були закладені в Ніжинському бюджеті на 2019 рік. Проте, на даний час з них – 500 000 грн було взагалі знято з проекту і розподілено на інші потреби. Два тижні тому ми втрутилися в цю ситуацію та з’ясували, що виконавець не може витрачати навіть кошти обласного бюджету і продовжувати роботи, адже більша частина витрат – це закупівля труб, які в проекті, замовленим міською радою, виготовляються на окупованих територіях Донбасу. І це було прописано з самого початку, але більше чотирьох років не робилися зміни. І тільки в цьому році, у серпні місяці вони були зроблені. Дорогоцінний час на будівництво в літніх умовах був втрачений. І мова йде про більше ніж три роки затягування реалізації важливо проекту.

Як плануєте діяти в майбутньому: чи продовжуватимете просувати дані проекти?

Щодо майбутнього, то продовжуватиму й далі відстоювати свою позицію і звертати увагу на дії влади. І якщо бачитиму з її боку таке протистояння втіленню соціальних проектів і пошук причин чому так – критикуватиму і заявлятиму про це публічно. Ми, обласні депутати зі свого боку робимо все можливе, того ж прагнемо і від місцевої влади. Будь-яка реакція влади мене не зупинить. Навіть, якщо після останнього сесійного засідання сесії міська рада звернеться до правоохоронних органів з проханням провести обшуки (авт. посміхається), я буду й далі говорити те, що думаю. Замовчувати це не можна. Є проблема – має бути вирішення, навіть якщо цьому передує багато «але». Владі потрібно навчитись працювати в команді, не зважаючи на політичні вподобання. Зрозуміло, що бувають помилки, всі ми люди, але коли йде системне блокування і гальмування розвитку міста, про це потрібно говорити й повертати ситуацію в інший бік. Думки можуть різнитись, але сходитись вони мають на потребах ніжинців. Впевнений, у такому форматі є можливість розвитку міста й України в цілому – реакції на критику, вирішення проблем і чіткого розуміння шляху.

Спілкувалась Марина Волинець

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь