Дівчина з нашого міста, роботи якої прикрашають ярмарки та виставки

 

 

 

 

Цими вихідними у Ніжині «відгримів» традиційний Покровський ярмарок: люди купували різні солодощі, чаї, бублики, сувеніри, теплі капці, ковдри і т.п.
Але ж, без кого, зазвичай, не обходиться ярмарок?
Так, так, саме без них – творчих, креативних, ініціативних майстрів!
Журналісти сайту «Нежатин» поспілкувалися з однією з них.

Жителька Ніжина Оксана Федченко – майстер різних виробів хенд-мейд: у неї на поличці можна побачити і оригінальні в’язані шапочки, і казкових ляльок, зайчиків, їжачків, і навіть плетені ніжинські огірочки! І кожна робота неповторна, оригінальна, якої більш ніде не побачиш, бо це ручна робота майстрині.
Вироби цієї дівчини несуть в собі позитивну енергетику та чудовий настрій. Існують вони в одному екземплярі і є абсолютно унікальними. Та, навіть, якщо майстер створить декілька речей, вони ніколи не будуть схожими один на одного.
” Hand made ” – дослівно з англійської «зроблено вручну» або просто – рукоділля. Для багатьох людей – це спосіб самовираження, це задоволення, це іноді спосіб заробляти, та відмінні ліки від нудьги та повсякденності.

Про все це ми запитали у самої майстрині.
Детальніше читайте у нашому інтерв’ю

Доброго дня, Оксано, розкажи, як ти стала майстром? З чого все почалося?
Моя любов до рукоділля з’явилась ще, напевно, до мого народження. Адже моя бабуся і мама родом із Західної України, а мій тато гарно робить вироби із дерева і приймав участь ще в перших Покровських ярмарках.
В першому класі, в групі продовженого дня, поки ще всі спали, ми з учителькою Людмилою Миколаївною в’язали гачком сумочки і шкарпетки.
То так, із самого дитинства мені подобалось робити щось своїми руками.
Певно, в кожної людини є той, на кого вона рівняється у професійному плані. Чи є у твоєму оточені така людина, на кого рівняєшся ти?
Свої вміння потрібно постійно вдосконалювати. Звичайно, в моєму оточенні є люди, які допомагають порадами, критикою, ідеями. Це і мої друзі, і знайомі, і покупці, а також ніжинські майстри, які вже досягли визнання не тільки на Україні, а й за її межами.
Чи пам’ятаєш, коли перший раз робила свій виріб? Що це було?
Перші свої вироби я зв’язала коли мені було 7 років. Це – сумочки та шарфи, кашпо в техніці макраме, картини із соломи, вишиті подушки. А вже в 12 років я вишила ікону Божої Матері.
Я дуже вдячна всім вчителям, які проводили в школі гуртки рукоділля, а також викладачам Ніжинського Будинку дітей та юнацтва.
Чи є в тебе улюблені вироби? Якщо так, що саме і чому? Що із своїх виробів любиш вдягати сама?
Улюбленими я можу назвати ті вироби, які створюю в подарунок рідним та близьким людям. Це, приміром, вишиті бісером картини, в’язані речі, їстівні букети. Я й сама не можу довгий час носити свої вироби, адже постійно хочеться створювати щось новеньке. Однак, вишиту бісером сорочку я залюбки завжди одягаю на свята, адже вона нагадує мені про 9 місяців…коли в мені народжувалася маленька муза…новий талант…
Чи трапляється таке, що тебе покидає муза? Якщо так, то як із цим борешся?
Іноді настає такий момент, коли закінчуються сили, бажання, ідеї… Але ж, є багато способів, аби повернути свою «музу»: люди, спілкування з якими надихає на створення нових речей і повертає віру в себе.
Найкращі методи в боротьбі з небажанням щось робити – це спорт (я займаюсь в СК «Спарта» вже третій рік поспіль), прогулянка на велосипедах, а також уміння знаходити прекрасне в простих речах, насолоджуватися природою, слухати тишу…
Скільки часу займає у тебе той чи інший виріб, і коли саме ти цим займаєшся: увечері, рано вранці і т.п.?
Так, як я мама і дружина – то своє хобі доводиться відкладати на вільний час, який є тоді, коли вже всі сплять. (сміється – авт.). Іноді беру з собою в’язання коли, приміром, сиджу в черзі до лікаря або ж чекаю закінчення занять в дитячій студії.
Чи є тренди у 2019 році, приміром на шапочки: колір, фасон і т.п. Які вони?
Я майже не слідкую за модою і трендами, намагаюсь створювати речі і підбирати кольори, які мені подобаються, а також прислухаюсь до порад і побажань людей, які цінують ручну роботу, і хочуть її придбати. Адже, коли ти чуєш слова подяки від людей та їх захоплення моїми виробами, то розумієш, що недарма витрачаєш свій час. Це спонукає рухатись вперед і розвиватись.
В мене є одне цікаве хобі: я колекціоную вироби талановитих людей: як майстрів із Ніжина, так і з інших міст.
Побажання читачам сайту «Нежатин» від майстрині Оксани Федченко?
Українці – це дуже талановита нація! Тому, хочу побажати всім вірити в себе, в свої сили, не боятися експериментувати, бо в кожній людині живе талант. Адже, створюючи щось своїми руками, ми залишаємо частинку себе, яка нагадує про нас, даруючи приємні спогади.
Насолоджуйтесь життям і цінуйте кожну хвилину, яку ви проводите з друзями, з сім’єю, і, навіть, коли ви на самоті. Живіть зараз… не відкладаючи мрії і життя на потім.

Спілкувалася Тіна Кошелевська
Фото з архіву

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь