Ніжинські юристи про кредитні кошти для учасників АТО

 

 

 

 

До Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги неодноразово зверталися учасники АТО, ООС  для роз’яснення окремих питань, що стосуються прав та соціальних гарантій захисників та захисниць.

Про те, що робити, якщо Вас турбують банки чи кредитні компанії, примушуючи сплачувати штрафи та проценти за користування кредитними коштами, читайте далі.

Під час роботи зі зверненнями громадян непоодинокими були випадки, коли Приватбанк, кредитні компанії «Швидко гроші», «Манівео» автоматично стягували кошти за користування кредитом, не враховуючи наявність довідки військової частини, що особа є військовослужбовцем.

Відповідно до ч. 15 ст. 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» військовослужбовцям з початку і до закінчення особливого періоду, а резервістам та військовозобов’язаним – з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками, та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом не нараховуються.

Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду в постанові від 30 травня 2018 року погодився з тим, що військовослужбовець згідно названих вище норм закону не має сплачувати будь які штрафи та проценти за користування кредитними коштами. В такій ситуації нарахування пені за користування кредитними коштами вважається порушенням ваших прав.

Якщо банк або кредитна компанія порушили ваші права та стягнули кошти за користування кредитом під час вашого перебування на військовій службі – звертайтеся до місцевих центрів /бюро безоплатної правової допомоги для отримання правової допомоги та відновлення ваших прав.

За отриманням консультації та захистом своїх прав звертайтеся  до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 7-16-15) та його структурних підрозділів ( бюро правової допомоги ), а також за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь