У Ніжині починають вакцинацію від грипу: яка ціна і чи дієво

 

 

 

 

На щотижневій оперативній нараді при міському голові, 28 жовтня головний лікар Ніжинського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Оксана Калініченко повідомила, що в Ніжині почалась вакцинація від грипу. Окрім того, вона зазначила, що ситуація в порівнянні з минулим роком змінилась. Люди зробили висновки й звертаються до пунктів сімейної медицини з потребую вакцинації від грипу.

Повідомляє сайт НЕЖАТИН

«Наразі ми закупили вакцини на медичний заклад, але люди приходять зі своїми препаратами й наші медпрацівники роблять щеплення», – зазначила Оксана Калініченко.
Міський голова Анатолій Лінник у свою чергу зазначив, що питання дуже актуальне і посадовцям, у тому числі, варто було б пройти вакцинацію. «Адже всі знають, який страшний грип, і які його наслідки», – підкреслив очільник міста.

Коли потрібно робити вакцинацію?

Вакцинація повинна проводитися до початку активності грипу. Американський Центр з контролю і профілактиці захворювань рекомендує вакцинуватися до кінця жовтня. Але якщо вакцина введена в грудні або пізніше, навіть якщо активність грипу вже почалася, це може бути корисно.

 

Чому не варто вакцинуватися від грипу в пік захворюваності (в середині зими, наприклад)?

Вакцини вже може не бути в організаціях охорони здоров’я. Зазвичай кампанія вакцинації закінчується на початку грудня. Протягом грудня ще можна знайти десь платну дозу, але пізніше – малоймовірно.

Усього ж, за повідомленням Центру громадського здоров’я, в Україну планують доставити 500 тисяч доз вакцин для імунопрофілактики грипу. Для порівняння, минулого року було завезено 350 тисяч доз вакцин. Нагадаємо, щеплення від грипу не входить у перелік обов’язкових, а значить вакцини не закуповуються централізовано із держбюджету. Їх завозять в Україну приватні компанії в залежно

Як правильно робити щеплення?

1. Звернутися до лікаря (чи то сімейного, чи то терапевта, чи то педіатра). Лікар огляне вас, визначить, чи немає протипоказань, а також надасть поради щодо транспортування вакцини, адже вона вимагає збереження холодового ланцюга.

2. Придбайте вакцину в аптеці вашого міста чи безпосередньо у клініці.

Вакцина, як і антибіотики, належить до рецептурних препаратів, вони повинні відпускатися за рецептом. Провожу паралель з антибіотиками, тому що вони (вакцини – “24”), на жаль, так само, як і антибіотики, продаються без рецептів. Крім того, що потрібно мати рецепт, потрібно ще мати домовленість із лікарем, щодо огляду, консультування і проведення вакцинації,
– наголосив Лапій.

Від моменту, як ви купили вакцину, до моменту її введення має пройти не більше двох годин. Інакше вакцина може втратити свої захисні властивості. Тому у МОЗ, наприклад, наполегливо радять зберегти чек для визначення точної дати й часу придбання вакцини.

Важливо також дотримуватись умов зберігання і транспортування вакцини. Важливо не порушити холодового ланцюга. Інакше вакцина може втратити свої якості. Із цим допоможе впоратись спеціальна сумка з холодовим елементом, яку можна придбати або ж отримати під заставу в аптеці. Також деякі аптеки надають послугу безкоштовної доставки вакцини.

3. Отримайте щеплення. Вакцинацію здійснюють у кабінетах щеплень або кабінеті сімейного лікаря, якщо він облаштований для цього. Також можна звернутись до приватних медичних закладів.

За словами Лапія, у процесі щеплення можливі “підводні камені”. “Якщо ви придбали вакцину в аптеці, не порадившись із лікарем, то лікар може сказати, що він вам її не призначав, і відмовитись вводити. Буває, що медичні працівники відмовляються, аби пацієнт приходив зі своєю вакциною, навіть якщо вона придбана за рецептом, навіть якщо були дотримані умови зберігання і транспортування вакцин і вакцина має всі необхідні документи, передбачені в Україні. Тоді варто змінити медичний заклад. У приватних медичних центрах з “підводних каменів” може вилізти таке: за ваші гроші вас попросять зробити велику кількість додаткових аналізів. Це не потрібно робити, але запропонувати можуть”, – пояснив імунолог.

 

Яка вартість вакцин від грипу в аптеках Ніжина?

Вартість на вакцину французького виробника “Ваксигрипп Тетра” в “Міській сімейній аптеці” в Ніжині складає 332, 75 грн (за умови броні – 280 грн).

Правда і міфи про вакцинацію від грипу

Міф: Одне щеплення від грипу забезпечує імунітет на все життя

Правда: Існує велика кількість штамів вірусу грипу, які швидко мутують та змінюються щороку. Кожного року вчені проводять масштабні дослідження та аналізують дані з більш ніж 100 країн, щоб спрогнозувати, які саме штами вірусу грипу будуть найпоширеніші в наступному сезоні, та на основі цих результатів розробляють вакцини проти грипу. Тож за рекомендацією ВООЗ щорічно змінюється штамовий склад вакцин і, відповідно, щеплення забезпечують захист протягом одного сезону грипу.

Так, для Північної півкулі в сезоні 2017 – 2018 років в склад вакцин проти грипу включені такі штами вірусів:

– A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09 – подібний вірус,

– A/Hong Kong /4801/2014 (H3N2) подібний вірус,

– вірус B/Brisbane/60/2008.

Міф: Вакцина проти грипу не захистить від “свинячого грипу”

Правда: Захистить. Для Північної півкулі в сезоні 2017 – 2018 років в склад вакцин проти грипу включені три штами вірусів грипу, у тому числі – підтип H1N1, який називають “свинячим грипом”. Згідно з оцінками експертів, цей підтип буде одним із найбільш поширених протягом сезону грипу цього року.

 

Міф: Вагітним не можна вакцинуватися проти грипу, щоб не нашкодити плоду

Правда: Вагітним жінкам у будь-якому триместрі варто вакцинуватися від грипу. Є дві основні причини: по-перше, вагітні зазвичай важко переносять грип, що також негативно впливає на плід; по-друге, в результаті вакцинації імунітет проти цього захворювання передасться малюку від матері та захистить дитину від грипу протягом перших місяців життя.

 

Міф: Дітям не можна робити щеплення від грипу

Правда: Найбільшу небезпеку грип становить для людей, котрі входять до групи ризику. Передусім, це діти до 5 років (особливо — діти до 2 років). Тому можна і варто робити щеплення від грипу дітям від шести місяців.

 

Міф: Якщо людина перехворіла грипом у цьому сезоні, їй уже не потрібно вакцинуватися

Правда: Потрібно. Особливо у тих випадках, коли ця людина належить до однієї із груп ризику розвитку цього небезпечного захворювання. Організм людини, яка перехворіла грипом, виробляє стійкий імунітет, що зберігається більше року. Але залишається ризик заразитися іншим штамом вірусу грипу, який в цей час теж циркулює.

Крім того, часто люди вважають, що перехворіли грипом (без підтвердження цього діагнозу лікарем), хоча насправді це була важка форма ГРЗ зі схожими симптомами.

 

Міф: Якщо людина не зробила щеплення від грипу у жовтні (на початку епідемічного періоду), то пізніше вакцинуватися немає сенсу

Правда: Ніколи не пізно. Звичайно ж, краще вакцинуватися як тільки вакцина проти грипу стане доступною. Однак щеплення можна робити і пізніше, навіть якщо у вашому регіоні уже зафіксовані сезонні спалахи грипу.

 

Міф: Здоровим людям вакцинуватися не потрібно

Правда: У першу чергу вакцинуватися проти грипу варто людям, які належать до групи ризику або страждають від певних хронічних захворювань. Водночас усі авторитетні організації у сфері охорони здоров’я рекомендують усім людям  (віком від 6 місяців) робити щеплення проти грипу кожного року. В середовищі, де рівень охоплення вакцинацією не нижчий за 95–98%, хвороба не буде поширюватися. Охоплення вакцинацією формує так званий колективний імунітет.

Міф: Вакцина може стати причиною аутизму

Правда: Міф про те, що вакцини викликають аутизм, не була підтверджена жодними дослідженнями та реальними доказами. Цей міф був деякий час дуже поширеним та став причиною того, що багато людей перестали вакцинуватися та відмовлялися від щеплень для своїх дітей.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь