80-річний ніжинець не їсть м’яса і ходить по місту пішки

 

 

 

 

Щорічно 1 листопада відзначається Міжнародний день вегана (англ. World Vegan Day)

Веганізм (веганство) — це спосіб життя, який характеризується, зокрема, надзвичайно ретельним вегетаріанством. Вегани — прихильники веганізму — харчуються і користуються тільки рослинними продуктами, без жодних компонентів тваринного походження.

У нашому місті проживає 80-річний вегетаріанець, який досить гарно виглядає, почуває себе на всі 40 і ходить по Ніжину пішки.

То ж, знайомтеся: Віктор Ботов – вегетаріанець, поет, актор, фітотерапевт, і просто гарна людина. Віктор Павлович привітний, усміхнений та, як то кажуть, завжди на позитиві.

Доброго дня, Вікторе Павловичу. Скажіть, скільки років Ви вже не їсте м’яса?

Майже сорок років, а якщо бути точнішим – 36. Я побачив, відчув на собі, що м’ясо приносить шкоду організму. Хоча м’ясо постачає організму важливі речовини, якщо їсти його забагато, це може призвести до різних захворювань.

Мені поставили діагноз: обширний інфаркт, і тоді я взагалі почав, що називається – чистити судини, і замість м’ясної  їжі їв різні білки рослинного походження: бобові, горіхи, зелень.

А як Ви готували свій організм до вегетаріанства, адже це не так просто?

Я досить вимогливий сам до себе: сказав «НІ», значить «НІ»! Під час війни ми взагалі часто були голодні, їли жолуді, траву… адже хіба тоді було стільки їжі, як є зараз! Наше покоління загартоване в цьому плані – ми звикли.

А від споживання чого саме найважче було відмовитись?

Ще в армії я спробував палити, і в мене сльози з очей потекли! Не сподобалось! Таке гидке заняття! Відмовився ще тоді, в юному віці, і більше ніколи не палив.

Алкоголь вживаю дуже маленькими порціями на великі свята або ж Дні народження. В гостях, де є застілля, м’яса зовсім не їм, мені його не хочеться. Намагаюсь харчуватися правильно, вживати сумісні продукти, дотримуюсь роздільного харчування.

Архівні фото з армійського життя

Архівні фото з армійського життя
на святі у друзів

А який Ваш щоденний раціон?

Перше – перед трапезою завжди помолюсь, і після вживання їжі – також.

А їм досить просту їжу. Наприклад: зранку випив настій цикорію з медом, з’їв часнику або цибулі. Адже звичайний часник містить у собі сполуки, що нейтралізують стійкі бактерії, а цілющі властивості цибулі визнають з давніх часів. Її використовували для лікування головного болю, хвороби серця, виразок ротової порожнини. Причому – спочатку треба пити рідину, а потім їсти, а не навпаки.

Їм два рази на день. В моєму раціоні є гречка, рис, ячмінь, макарони, манка, горох, квасоля (замінник м’яса). Вживаю кисломолочні продукти. Із солодкого вживаю мед, п’ю чай.

А як Ви зараз себе почуваєте?

Сплю, як убитий! Засинаю миттєво, бо весь час ходжу пішки. Це і економія коштів, і розвиток м’язів, і дихання. Дуже рідко можу проїхати в маршрутці, якщо кудись поспішаю.

У мене вдома тисячі книг. З медичної бібліотеки я дізнавався про різні хвороби, та про те, як з ними боротися за допомогою правильного харчування і здорового способу життя.

Я відволікаюсь психологічно, я постійно зайнятий – бо ставлю собі цілі і намагаюся їх досягти. Бог мені звідти підказує, як правильно зробити і я відчуваю біля себе присутність Святого Духа. Я силу не втратив, навпаки – виграв, і вважаю себе щасливою людиною.

Що б Ви побажали нашим читачам?

Хочу побажати – аби люди більше читали і газет і книг, і приходили до Бога, тоді вони не будуть хворіти і житимуть з оптимізмом. «Веселое сердце благотворно, как врачевство, а унылый дух сушит кости». (Пр. 17:22).

Адже при бадьорому дусі і тіло здорове!

А ще – бережіть своє серце, бо воно –  мотор вашого життя.

 

Спілкувалася: Тіна Кошелевська

Фото з архіву

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь