Депутати планують скасувати посередників при при оцінюванні майна

 

 

 

 

Профільний комітет ВР рекомендував парламенту прийняти законопроект 2047д, який дозволяє позбутися майданчиків-посередників при оцінюванні майна. Зараз вартість послуг кожного з чотирьох майданчиків становить майже 1,8 тис. грн за одну операцію.

Як повідомляє видання «НВ.Бізнес», після набуття законопроектом чинності продавці житла отримають доступ до модуля Фонду держмайна, зможуть самостійно зазначати в ньому всі дані про квартиру або будинок — і це обійдеться всього в 51 грн. Більше половини оцінювачів шукатимуть нову роботу.

Видання зазначає, що зараз перед укладенням договору купівлі-продажу житла необхідно сплатити 1% від ціни квартири до Пенсійного фонду, 1% — держмито. Якщо власник володіє квартирою або будинком менше трьох років, то додатково доведеться заплатити мито в розмірі 5% і 1,5% — військовий збір. Зараз за перевірку вартості оцінки та завантаження її до бази майданчиків необхідно заплатити 1,8 тис. грн.

Щорічно в Україні укладається приблизно 500−700 тис. угод, що приносить власникам майданчиків не менше 1 млрд грн, підрахував голова правління Українського товариства оцінювачів Олексій Амфітеатров.

«Це означає, що кожен день вони отримують майже 4 млн грн. Причому ці кошти не скеровуються до бюджету», — зазначив він.

Нагадаємо, в 2017 році Фонд держмайна дозволив нерезидентам орендувати державні об’єкти.

За час керівництва Віталія Трубарова, ФДМ не вдалося продати жодного лота великої приватизації, які уряд затвердив у 2018 році. У Мінекономіки пояснили, чому велика приватизація не цікава бізнесу.

Новопризначений глава Фонду державного майна Дмитро Сенниченко повинен очистити відомство від груп впливу. Таке доручення дав прем’єр-міністр Олексій Гончарук, зазначивши, що y провалі великої приватизації винні «присоски і клани».

У держбюджеті-2020 Міністерство фінансів заклало план надходження від приватизації 5 млрд грн.

Автор: UA.NEWS

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь