Чоловіки вклали більше в науку, ніж жінки – цей стереотип проаналізували в Ніжинсьому виші

 

 

 

 

Так чи інакше, але в суспільстві склався стереотип, що здобутки чоловіків на ниві науки значно більші, ніж жінок. Але чому?

Цей стереотип уважно проаналізували в НДУ ім. М. Гоголя в ході надцікавої міжнародної конференції “Жінка в освіті та науці”. Приурочена вона до знаменної дати – 100-річчя початку жіночої освіти в Ніжинській вищій школі.

Дехто думає, що жінка створена, щоб бути господинею і мамою, а от великі справи, мовляв, творять чоловіки. Але ж жінка відрізняється від чоловіка фізичною силою, та аж ніяк не розумом! А видатні справи робляться не м’язами, а саме завдяки мудрості, кмітливості, винахідливості. І такими рисами були наділені жінки, які зробили великий вклад в історію, науку й освіту Ніжина зокрема.

Про кожну з них лунали доповіді в ході наукової конференції тематикою якою були наступні питання:
1. Проблема нерівності прав чоловіків і жінок від давнини до
сучасності.
2. Роль жінки в суспільно-культурному просторі.
3. Психологічні проблеми розвитку соціальної активності жінок у
відкритому суспільстві.
4. Видатні жінки в освіті та науці.

Ще на початку конференції організатор зібрання, доцент, завідувач кафедри історії України, професор НДУ Євген Луняк зауважив, що саме цікаве — конференцію організували чоловіки, а саме — викладачі університету Євген Луняк, Олег Лісовець та Микола Папуча.

Конференція на таку тему проходить у виші вперше. Ідея виникла на фоні факту – 100 років тому до Ніжинського інституту вступила перша жінкаЗ того часу у Ніжині почався розвиток освіти й науки з подачі жіночих рук. І нині влив жінок на виховання дошкільнят, школярів і студентів має значну перевагу над чоловіками, адже у навчальних закладах представниць прекрасної статі переважна більшість.

“Дуже важливо розуміти те, яким шляхом жінки торували свій шлях в освітній галузі й науці, і як боролись за свої права. Ця тема актуальна, і здається конференція привернула увагу всіх учасників. А їх цього року було близько 50”, – коментує Євген Луняк.

В ході офіційної частини були озвучені доповіді, які відкрили ширше очі присутніх на внесок жінок у наше минуле, що стало сьогоденням.

Доповідачі зачепили тему важливості жінки в суспільстві й освіті. Про це розповів Олег Манойленко, директор ЗОШ І-ІІ ступеня No 4. Про Олену Левковцеву — першу студентку Ніжинського інституту цікаву доповідь представив Євген Луняк доктор історичних наук, доцент,
завідувач кафедри історії України, професор НДУ. Про засади національної освіти Софії Русової в дошкільному вихованні розповіла Наталія Примушко, завідувачка дитячого садочку
No 13, заслужений вчитель України, лауреат премії імені Софії Русової. “Психологічне дослідження соціальної активності жінок: проблема наукової доцільності”, – так звучала доповідь Миколи Папучі, доктора психологічних наук, професора, завідувач кафедри загальної та практичної психології, професора НДУ. Про роль Е. Джебб у становленні міжнародного руху захисту дітей розповів Олег Лісовець, доктор педагогічних наук, доцент, професор кафедри соціальної педагогіки й соціальної роботи НДУ.

Забарний Олександр Вадимович, кандидат педагогічних наук,
доцент, доцент кафедри мовно-літературної освіти й культури
української мови НДУ виступив з доповіддю про життя і педагогічну діяльність Лесі Коцюби — вчительку та відому дисидентку.

Якщо резюмувати почуте, то напрошується висновок — якщо жінка залишає свій слід в науці чи історії, то він дуже видимий, головне, щоб ніхто не заважав рухатись вперед по спланованому шляху.

Звичайно, підхід жінок до глобальних питань дещо інакший, ніж у чоловіків. Встановлено, що жінки відрізняються за методами роботи та інтересами, вони ґрунтовніші та наполегливіші у дослідженнях, менше прагнуть влади та здобуття звань, і тому більше звертають увагу на різниці та деталі, чутливіші до нового, комунікабельні та більше відкриті до співробітництва, а тому приносять в науку інші перспективи. Давно відомо, що жінки схильні до засвоєння конкретної інформації, проте поступаються чоловікам у здатності до побудови просторових уявлень. Є також факти, що для утвердження наукових успіхів жінок важливе їх співробітництво з чоловіками.

Також у рамках конференції відбулась презентація трьох книг: «Гендерна психологія» (Щотка О.П.), «Обриси на серці» (Олександр Забарний) та «Гендерні історичні студії: світовий та вітчизняний досвід» (Сергій Кириленко та Євген Луняк). Останню всі бажаючі учасники конференції отримали в подарунок.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь