Чи їде в Ніжин турист: вектори туристичного розвитку міста

 

 

 

 

Чи їде в Ніжин турист? Як привабити туристів у наше місто? Що потрібно зробити, обговорити, запровадити?  

Про це мова йшла сьогодні, 10 грудня у стінах Ніжинської міської ради, де зібралися представники влади, підприємці, історики, працівники ніжинських музеїв. 

Пише сайт “Нежатин

Заступник міського голови Григорій Олійник підкреслив, що на території України Ніжин — привабливе місто для туристів і є запити щодо його відвідування. Але люди хочуть не лише побувати у Ніжині, а й цікаво провести час. Григорій Миколайович привів приклад міста Івано-Франківська, де одним з основних правил є залишити гостей міста, як мінімум на добу: аби туристи побачили й музеї, і відвідали кафе та ресторани, прогулялися вечірнім містом, залишилися відпочити в готелі. І не менш важливим є те, аби туристи потім розповідали про місто своїм друзям знайомим, ділилися враженнями після відвідин.


Директор Ніжинського краєзнавчого музею ім. Івана Спаського Геннадій Дудченко повідомив, що значна частина гостей міста відвідує музей і ця цифра становить близько 15 тис. чол за рік, з них 70%  – гості Ніжина. Причому, за останні роки втричі збільшилась кількість відвідувачів музею. Він також підтвердив вищесказане про те, що Ніжин приваблює, зацікавлює туристів, але є і негативні сторони. Багато гостей міста відвідують Ніжин просто проїздом, коли прямують, приміром, до Батурина, до Чернігова, тощо. І в цьому питання: як зробити так, аби гості Ніжина могли залишитися довше у нашому місті?


Начальник управління культури й туризму Ніжинської міської ради Тетяна Басак зазначила, що дана ініціативна група зібралася для того, аби почути один одного: кожен може запропонувати, на чому наголосити, поділитися ідеями та досвідом, аби в найближчому майбутньому втілити плани щодо розвитку туризму у нашому місті.
Директор готелю «Ніжин» Олександр Борисенко повідомив, що на сьогоднішній день готель має 21 однокімнатний номер, 7- двокімнатних та 1-трикімнатний, і заповненість готелю зараз у 2 рази більша, аніж в минулі роки.

Але була висловлена думка присутніх про те, що поселити групу туристів із 50 осіб та організувати для них сніданок – це проблема. А ще – для приваблення туристів потрібно придумати якусь родзинку, цікавинку в місцевих кафе. Не просто нагодувати, але й зацікавити. Це може бути фотозона, майстер-класи по приготуванню якоїсь національної страви або ж своя так-звана «фішка» у меню.
Представники ніжинських кафе та ресторанів зазначили, що також зацікавлені в цьому, і готові продумати вищесказане, але була озвучена думка про те, що не проблема нагодувати людей, а потрібно більш детальніше продумати, як привернути увагу гостей міста, щоб люди хотіли до нас їхати, щоб їм тут було і цікаво, затишно і комфортно. А ще — неодноразово підіймали питання про громадський туалет – тому це теж немало важливо.
Відзначили, що кав’ярня на Гоголівській досить колоритне, тематичне кафе, яке вражає туристів, у кафе є маса своїх родзинок, особливо шоколадні бюсти Гоголя, які «на розхват» серед відвідувачів міста, особливо іноземців.


Представники музею говорили про те, що марка з гербом Ніжина наразі існує, але досить гарною ідеєю було б, якби Ніжин виготовив свою, особливу марку.


Щодо недоліків також було озвучено, скажімо так, підслухані думки туристів, про те, що у Ніжині є що почути, але немає на що подивитись. Мається на увазі, що у такому маленькому місті стільки цікавої історії, але в жахливому стані. Приміром, культові споруди зачинені та не підсвічені у вечірній час, музеї також увечері не працюють.
Вислухавши все вищесказане, присутні прийшли до єдиної думки про те, що у Ніжині потрібно організувати центр, який буде координувати процес відпочинку гостей міста (музеї, кафе, готелі, цікавинки: де, що, в яку ціні і т.і нше).
А ще в планах – визначити ТОП 10 кращих закладів харчування по місту Ніжину, та у 2020 році зробити серію презентаційних листівок чи буклетів (або ж створити електронну базу) як інформацію для туристів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь