Коли ми побачимо реконструйовану «Ніжинську поштову станцію»

 

 

 

 

Унікальний архітектурний комплекс «Ніжинська поштова станція» буде реконструйований.

Ніжинська міська рада виділила майже два мільйони гривень. Звичайно, за ці кошти вдасться відновити лише одне приміщення, але у міськраді планують шукати спонсорів на повну реконструкцію.

«Ніжинська поштова станція» – унікальний для України музейний заклад. Її будівлі збереглися з часів Російської імперії. Це єдиний архітектурний комплекс XVIII-XIX століття в Україні, який майже повністю зберігся, нічого подібного на території України немає. На території станції всього чотири приміщення, але діє лише одне, в якому розташований відділ Ніжинського краєзнавчого музею. Та нині ця будівля, як і три інших, руйнується і потребує реконструкції.

«У другій половині ХХ століття ці будівлі майже не використовувалися, вони були законсервовані, тому почалися руйнуватися, – розповідає директор Ніжинського краєзнавчого музею Геннадій Дудченко. – Для цих приміщень потрібні реставраційні роботи. Їхня вартість – 27 мільйонів гривень».

Частину коштів вже виділили з міського бюджету, проте за них вдасться лише відреставрувати одне приміщення.

«На наступний рік в міському бюджеті ми передбачили 1 мільйон 966 тисяч гривень на реконструкцію саме будівлі діючого музею, – говорить Ніжинський міський голова Анатолій Лінник. – Сподіваємося, що цей проект ми зможемо профінансувати повністю, використавши і позабюджетні кошти».

Зробити за проектом треба багато, бо це не капітальний ремонт, а повне відтворення інтер’єрної і екстер’єрної складової, якою вона було в XVIII столітті. Це жорсткі вимоги, які потрібно дотримуватись. 

Марія Пучинець

Джерело: Суспільний Кориспондент

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь