У Чернігівськму онкоцентрі пацієнти тижнями чекають променеву терапію

 

 

 

 

Чернігівський центр сучасної онкології не встигає прийняти всіх пацієнтів, які потребують променевої терапії. Усе через те, що наприкінці 2019 року планово розрядили 2 апарати «Агат-Р1» та «Рокус-М». «Чому це так відбулося… Кобальт має свій період піврозпаду. Це 5 і 3 роки. І кожні 5 років ми заряджаємо ці апарати. Тому кожен кобальт має свій паспорт, у ньому записано, до якого числа він діє. Щоб він приносив користь пацієнту, а не шкоду. І в ці терміни ми маємо розрядити апарат. Розряджання цього апарата коштує в межах 700 тисяч – мільйона», – Наталія Крічфалушій, завідувач відділення променевої терапії Чернігівського медичного центру сучасної онкології. За словами лікарів, кошти на розряджання апаратів надав обласний департамент екології, а от на те, щоб їх зарядити знову, грошей немає.

«Кожен рік ми подаємо плани на три роки вперед – щодо перезаряджання апаратів, щодо розряджання, щодо сервісного обслуговування. Усі дані ми передаємо нашим керівникам, а наші керівники передають до обласного управління охорони здоров’я, а він передає міністерству. Ще ми звітуємо радіаційному комітету, міжнародній організації МАГАТЕ. Про нашу проблему знають усі», – Наталія Крічфалушій, завідувач відділення променевої терапії Чернігівського медичного центру сучасної онкології.

В управлінні охорони здоров’я зазначають, що ціна цього питання становить кілька мільйонів. Але через обмеженість коштів у бюджеті області спершу увагу приділили виплаті заробітних плат. А заправку апаратів ще розглядатимуть.

«Їхній лист надходив до департаменту фінансів. Тобто якщо буде можливість, то цього року це замовлення буде враховане. Зараз усе перебуває на стадії затвердження бюджетів. Це одне з гострих питань, тому йому приділяється увага. Це не тому, що хтось там не хоче. Заробітна плата людям була найпершим, що треба було виплатити», – Тетяна Булденко, начальник відділу фінансового забезпечення управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА.

В онкоцентрі розповіли, що 80% пацієнтів потребують променевої терапії. Їх зазвичай направляють на різні апарати, залежно від локалізації пухлини та потрібного режиму опромінення. А поки в бюджеті шукають коштів на перезаправлення «Агата» та «Рокуса», все навантаження з дистанційної променевої терапії лягає на лінійний прискорювач. Це призводить до черг пацієнтів, що особливо небезпечно для тяжкохворих.

«Зараз лінійний прискорювач працює в нас у дві зміни з перенавантаженням. Це приблизно 60 пацієнтів на добу. Субота-неділя вихідні, бо пацієнти не можуть опромінюватись більше 5 разів на тиждень. На сьогодні готових планів, щоб ввести пацієнта в лікування, у нас близько 50 осіб», – Наталія Крічфалушій, завідувач відділення променевої терапії Чернігівського медичного центру сучасної онкології.

«56 пацієнтів – це та рекомендована кількість від виробника, за якої ресурс прискорювача використовується найбільш мінімально. Якщо завищувати кількість пацієнтів, ресурс витрачатиметься швидше – і заміна магнетрона буде не через сім років, а через п’ять. А це дуже дороге задоволення», – Олександр Шевчук, медичний фізик відділення променевої терапії Чернігівського медичного центру сучасної онкології.

Лінійний прискорювач дає можливість уникнути ураження сусідніх життєво важливих органів. Але щоб ввести пацієнта в лікування за допомогою цього апарата, потрібен тиждень. Лікарі проводять КТ-сканування, уточнюють поширеність процесу, створюють контур пацієнта, який потім перевіряють на консиліумі. Далі інформація передається фізикам онкоцентру, які створюють радіотерапевтичні плани, за якими лікують людину.

«Ну, наприклад, у цьому випадку опромінюється права молочна залоза. Дуже близько до молочної залози в нас права легеня. І якщо перевищити толерантну дозу, то можливе пошкодження тканин і може початися фіброз. Але за допомогою Вімату та нашого прискорювача це легко обходиться», – Олександр Шевчук, медичний фізик відділення променевої терапії Чернігівського медичного центру сучасної онкології.

На лінійному прискорювачі лікують пацієнтів з усіма стадіями раку. Але медики кажуть, що терапія людей із четвертою стадією за допомогою саме гамма-апаратів надважлива. Адже ввести пацієнта в лікування можна вже за 2 дні.

«У кого больовий синдром, у кого дисфагія, у кого синдром здавлення. Зрозуміло, що таких пацієнтів ми вилікувати не зможемо, але знеболити його – це наше основне завдання», – Наталія Крічфалушій, завідувач відділення променевої терапії Чернігівського медичного центру сучасної онкології.

Лікарі розповіли, що у 2019 році в Україні планово розряджено 12 гамма-апаратів. На кожному щодня проходили терапію більше сотні пацієнтів.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Фото з архіву

Джерело: cheline.com.ua

Читати до теми: Онкохірург розповів, що викликає рак і чи виліковна ця хвороба http://nezhatin.com.ua/2019/10/23/onkohirurg-rozpoviv-shho-vyklykaye-rak-i-chy-vylikovna-tsya-hvoroba/
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь