Курс долара в Україні: експерти дали несподіваний прогноз

 

 

 

 

Курс долара почне відчутно зростати

Курс долара в Україні у 2020 році знову почне зростати. За яких обставин і як це позначиться на економіці, розповів економічний експерт Борис Кушнірук в інтерв’ю Gazeta.ua.

“Останні кілька років у нас кредитувалися тільки два сектори – споживчі і торгові кредити. Гроші в економіку, в підприємства не надходять. Тому люди почали шукати, куди б ще можна вкласти свої гроші. Через високі відсоткові ставки стало вигідно інвестувати в облігації державної позики. Цього року іноземці в них вклали близько 100 мільярдів гривень, що спричинило додаткове надходження валюти на внутрішній ринок “, – прокоментував ситуацію експерт.

Однак, за його словами, такі зміцнення гривні не є позитивними для економіки. Діяльність експортних послуг погіршилася, в національній валюті на них впала виручка. Оскільки доходи в бюджет зав’язані на податках з цих підприємств, то вони зменшилися. Також зменшилися податкові надходження від імпорту.

Раніше літа ситуація з курсом долара не зміниться, проте потім вона почне відчутно зростати. Фахівець вважає, що в цій ситуації Нацбанк повинен активніше пом’якшувати монетарну політику – знизити облікову ставку і зменшити резервні вимоги.

“У Мінфіну є своя задача. Вона полягає в тому, щоб зменшити прибутковість по ОВДП нижче 10 відсотків. Також треба збільшувати термін обігу державних облігацій – від 5 і більше років”, – додає експерт.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь