На Чернігівщину йде «пташиний грип»: скликають надзвичайну комісію

 

 

 

 

Пташиний грип уже в Україні. Особливо небезпечне захворювання, що «косить» не тільки цілі птахоферми, а й може бути смертельним для людини, виявили у Вінницькій області.

«На жаль, в Україні виявлено неблагополучний пункт, це у Вінницькій області, приватне підприємство, де утримуються приблизно 98 тисяч поголів’я птиці. Зареєстрований грип птиці», – Юрій Павлішен, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

У зв’язку з цим Чернігівщина вже готує низку профілактичних заходів, щоб запобігти поширенню вірусу на терени нашої області.

«Проведемо позачергове засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії при ОДА, на нього будуть запрошені представники птахо господарств», – Юрій Павлішен, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

Грип птиці передається повітряно-крапельним шляхом. Тобто «рух» вірусу може бути надзвичайно швидким. У людей викликає тяжкі респіраторні захворювання. «Грип птиці становить певну загрозу. Є ризик, що можуть люди захворіти», –  Юрій Павлішен, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

На сьогодні епізоотичний стан в області сприятливий і контрольований. Робота щодо запобігання показує позитивні результати в боротьбі з іншими захворюваннями. Наприклад, значно зменшилася кількість вогнищ сказу.

«Інструмент, що дає можливість скоротити кількість неблагополучних пунктів. Перше – це збільшення кількості щеплених тварин. Насамперед собак і котів. І дуже важливий момент, що ми проводимо пероральну імунізацію диких тварин», – Юрій Павлішен, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області. Головний акцент у протидії занесенню пташиного грипу в область у Держпродспоживслужбі вбачають у створенні закритого режиму роботи птахогосподарств, особливо складно унеможливити контакт свійської та дикої птиці. Журналіст Олег Дешура

Джерело: cheline.com.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь