Набряк ніг: куди звертатися за допомогою та як уникнути

 

 

 

 

Набряк ніг – одна з найбільш поширених проблем, як і серед жінок, так і чоловіків. Найгостріше її на собі відчувають люди від 30 років, які страждають від недостатньої фізичної активності. На перший погляд звичайна проблема може привести не тільки до значного дискомфорту, але і сильних болів, складнощів при носінні взуття та інших наслідків, які значно ускладнять ходьбу і приведуть до проблем з усім опорно-руховим апаратом.

У цій статті, ми розповімо, що таке набряклість ніг, як зняти набряк ніг, розкриємо причини і природу явища, підкажемо як зняти набряклість ноги і навіть порадимо ефективні ліки від цієї проблеми.

Отек ног: источник: medsklad.com.ua

Отек ног: источник: medsklad.com.ua

Набряк ноги: причини

Отек ног: источник: fdoctor.ru

Отек ног: источник: fdoctor.ru

Таке явище, як набряк ноги на латині звучить як oedema. Під цим поняттям мається на увазі рясне скупчення рідини в тканинних просторах (поза клітинами) або навіть в окремих людських органах. Причини, від чого набрякають ноги внизу, полягають у тому, що людина живе в умовах, при яких окремі процеси ускладнюють виведення рідини з його організму.

Сьогодні в науці відомі основні причини виникнення даної проблеми, Першою причиною, по якій люди стикаються з цією складністю є образ їхнього життя.

Так, іноді для зняття оттека з ніг потрібно всього лише зменшити кількість споживаної за день рідини. Згідно з даними науки, надлишок рідини потрапляє в позаклітинний простір і накопичується в різних переферических відділах.

Сильно набрякають ноги також через тривале перебування в сидячому положенні зі схрещеними або підібраними ногами. Наприклад, під тяжкості оной ноги, в іншій – порушується циркуляція через що виникає проблема проблема з однієї конкретної кінцівкою. Також в подібній позі, ви можете просто передавити вени і кров не буде належним чином циркулювати по нозі.

Причини набряклості ніг можуть також полягати в тривалому сидінні на певних меблях – коротких і довгих стільцях і навіть пуфиках. Сидячи на подібних виробах, часто тиснуть ноги, блокуючи процес нормальної циркуляції крові.

Як не дивно це звучить, відповіддю на питання, чому набрякають ноги, може стати спорт, точніше, ненормовані заняття одним з його видів. Найчастіше від цієї проблеми страждають ті, хто багато бігає або займається спортивною ходьбою, йогою або тягає вагу в залі.

Набряклість ніг, причини якої в більшості випадків пов’язані з жінками, може полягати в носінні не зручного взуття. Кожна жінка знає, що при носінні взуття на підборах або платформі, кінцівки не тільки болять, але і сильно набрякають. В деякому взутті нога приймає не природне положення, а опора зміщується на передню частину стопи через що пальці спираються в носок туфлі або черевика, через що значно погіршується кровотік.

Відзначимо, що набрякає права нога, втім, як і ліва, і у тих, хто носить взуття на плоскій взуття. Так, даний вид взуття правокує і погіршує плоскостопість і призводить до виникнення нових і більш сильних набряків. Також не варто носити вузьке взуття через яке пальці приходять в неприроднє положення і набрякають. У подібних випадках, зняти набряк з ноги можна змінивши взуття, вибравши взуття з широкою підошвою, на підборах середньої висоти. Крім того, в офісі ви можете перевзуватися в більш зручне взуття і проводити в ньому більшу частину дня.

Набряки стопи часто виникають через порушеного обміну речовин. Він найчастіше зустрічається у людей з ожирінням, які відчувають значні перевантаження на нижню частину тіла.

Набряк однієї або обох ніг – постійний супутник вагітних. У цій категорії жінок ноги набрякають так, що їм складно ходити. Це пояснюється їх мінливою фізіологією, підвищеними навантаження і гормональнами сплесками. Найчастіше набряк на пізніх стадіях перетворюється в гестоз, при якому за допомогою обов’язково потрібно звертатися до лікаря.

Дана проблема характерна також для людей, які пережили перелом ноги або розтягнення зв’язок. Разом з набряком проходить синюшність, а про те як зняти набряк після травми вам повинен розповісти ваш лікуючий лікар, оскільки дотримання загальних рекомендацій в цих випадках загрожує виникненням різних травм.

Часто ноги набрякають через різні глибинні патології. Наприклад, набряки стоп можуть бути викликані цілим рядом серйозних захворювань, серед яких слід назвати варикоз, алергії, тромбофлебіт, діабет та інші.

Найчастіше відповіддю на питання, чому набрякають ноги внизу, є саме варикоз, якому піддаються мільйони людей по всьому світу. Найчастіше хвороба зустрічається у жінок, але буває і у чоловіків. Як правило, захворювання зустрічається в Північній і Південній Америці, Європі та країнах Азії.

Набряк коліна може виникнути через цілу груп причин: зайва вага, порушення обмінних процесів, підвищений тиск, генетична схильність, спосіб життя і проблеми опорно-рухового апарату.

Наливаються ноги: види набряків

Сучасна наука розрізняє кілька основних стадій набряклісті ніг, серед яких варто назвати такі:

  • застійні: формуються в тих випадках, коли збільшується проникність судин і характерна для людей з варикозом і тромбофлебітом. Застійні явища – найнебезпечніші і можуть привести до виникнення тромбів, які потрібно буде витягувати хірургічним шляхом;
  • гідермічні: набряки відбуваються через хвороби нирок, які не встигають виводити всю рідину з організму.
  • нейропатичні: до даного виду набряків схильні люди з алкоголізмом і діабетом;
  • кахексічні набряки: до їх виникнення схильні люди з дефіцитом білка, мають пухлини і страждають від анемії;
  • алергічні набряки; фіксуються у пацієнтів з негативною реакцією на збудник. Супроводжуються почервонінням, сверблячкою та іншими явищами;
  • механічні набряки: з’являються після травм кісток або м’язів

Як прибрати набряки на ногах: прості поради

Набряк ніг – поширена і хвороблива тема. Якщо ви страждаєте на цю недугу довгий час, то ми рекомендуємо вам звернутися до лікаря, але якщо у вас немає на це часу або коштів, то ви можете дотримуватися наших простих і нешкідливим порадам.

Звернувшись до лікаря, ви пройдете через процедуру огляду і збору даних, після чого вам доведеться здати загальний і біохімічний аналіз крові, аналіз сечі, пройти через кардіограф і УЗД серця.

При необхідності терапевт відправить вас до фахівця вузького профілю, який в окремих випадках може вимагати від вас дослідження МРТ і КТ, сканування судини кінцівки та інші процедури.

Відзначимо, що пухнуть ноги не самі по собі, це є симптомом іншої хвороби, яку не слід запускати, а варто лікувати. Опухлі кісточки на ногах, наприклад лікують сечогінними препаратами, які застосовуються при хворобах серця і нирок.

Набряк ніг, лікування якого є комплексним, можливий при прийнятті венотоников і флебопротекторов. Якщо вас цікавить питання про те, як прибрати набряклість ніг, то в цьому випадку важливо згадати ефект від використання гелів і мазей, які зможуть не тільки зняти біль, але і позбудеться від набряку. Іноді рекомендують носіння спеціальної білизни.

Що робити, якщо набрякають ноги: прості відповіді

Отек ног: источник: fdlx.com

Отек ног: источник: fdlx.com

Якщо у вас постійно набрякають ноги і ви не можете або не хочете звертатися до лікаря, то постарайтеся виконувати дані рекомендації:

  • довго не сидіть в одній позі;
  • не схрещуйте і не підгинайте ноги;
  • дотримуйтесь принципів здорового раціону;
  • тримайте ноги високо (при можливості);
  • ходіть на масажі;
  • більше часу приділяйте розслабленим прогулянкам.

znaj.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь