Наскільки Чернігівщина готова до наступного етапу реформи в медицині

 

 

 

 

Минулого тижня фахівці Національної служби здоров`я проінспектували стан підготовки Чернігівської області до другого етапу реформування системи охорони здоров’я. В цілому відгуки позитивні. Декілька областей України навіть візьмуть за зразок, напрацьований Чернігівщиною алгоритм дій.

Про це розповіли директор Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна та директор Департаменту комунікацій цієї служби Тетяна Бойко, які працювали в Чернігівській області 24 січня.

З представниками НСЗУ спілкувався голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко.

– Ми обговорили те, чого вдалося досягти, і те, над чим ще маємо працювати. На комунальні некомерційні підприємства вже перетворено 91% спеціалізованих медичних закладів області. З них в електронній системі охорони здоров’я зареєстровані понад 88%, до медичних інформаційних систем підключені понад 93%. До кінця цього місяця всі медзаклади області другої ланки повинні бути готовими укласти контракт на фінансування з НСЗУ. Тримаємо процес під контролем, – поінформував Андрій Прокопенко.

Нова система фінансування медзакладів вторинної ланки повинна запрацювати з першого квітня. Процес контрактування розпочнеться вже з 5 лютого.

В НСЗУ порахували, що понад 90% закладів охорони області фінансуватимуться на тому ж рівні чи навіть більше. При цьому, таким пріоритетним напрямкам як лікування інфарктів та інсультів, пологи та неонатальна допомога, діагностика онкозахворювань на ранніх стадіях, гарантують більші надходження.

Разом з тим, у деяких медустанов можуть виникнути проблеми з формуванням пакету послуг для укладання контрактів із НСЗУ. Зокрема, в тих закладах, де окрім медичного, існує соціальне навантаження. Але це стосуватиметься не лише Чернігівщини. Тому вихід із ситуації шукатимуть спільними зусиллями, у тому числі й на державному рівні.

За словами директора Департаменту комунікацій НСЗУ Тетяни Бойко, система трансформується виключно в інтересах пацієнта. Важливо, щоб людям був забезпечений максимальний доступ до медичних послуг будь-якого рівня. Для цього громадянам необхідно обов`язково укласти договір із сімейним чи дільничним лікарем та, у разі потреби, отримати електронне направлення до спеціаліста. Тільки за таких умов «гроші прийдуть за пацієнтом».

За інформацією Чернігівської ОДА

pik.cn.ua

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь