У деяких колодязях Ніжина – небезпечна вода

 

 

 

 

Реалії нашого життя такі, що людина, проводивши господарську діяльність з виробництва мінеральних добрив, використовуючи для рослинництва азотні добрива (селітри), спричинила нітратне забруднення питної води неглибоких водоносних горизонтів.

Забруднення питної води нітратами викликає водно-нітратну метгемоглобінемію. Це  небезпечне захворювання крові, пов’язане з втратою здатності еритроцитів крові переносити кисень до органів та тканин. В першу чергу це стосується дітей, в організмі яких розвивається кисневе голодування. Симптоми хвороби у дітей проявляються у вигляді посиніння ділянок шкіри навколо рота, на руках і стопах. В народі цю хворобу називають “блакитний синдром немовлят”, вона викликає у дітей блювання, пронос, у важких випадках закінчуються нападами задухи і смертю. У групі підвищеного ризику є діти до 3 років і особливо малята до року, що вигодовуються дитячими сумішами на колодязній воді з концентрацією нітратів понад 50 мг/дм3.

З метою профілактики метгемоглобінемії у дітей, Ніжинським міськрайонним відділом ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр», за заявами жителів м. Ніжина та району проводиться дослідження питної води із колодязів на вміст нітратів, а також безкоштовно для вагітних і дітей до третього року життя.

За період 2017-2019 рр. було досліджено 392 проби води з колодязів на вміст нітратів. 189 проб води не відповідали вимогам ДСАНПІН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Згідно результатів лабораторних досліджень питної води з колодязів приватного користування, вміст нітратів перевищує допустиму норму в 10-20 раз в селах Безуглівка, Березанка, Богданівка, Бурківка, Вертіївка, Заньки, Кукшин, Липів Ріг, Лосинівка, Терешківка, Перебудова, Черняхівка.

Вода із шахтних колодязів м. Ніжин, в деяких випадках, перевищувала допустиму норму в 3-5 разів.

Фахівцями відділу були надані рекомендації людям, в оселях яких проводились дослідження, не вживати колодязну воду з перевищеним вмістом нітратів та застосовувати альтернативні джерела водопостачання.

Майте на увазі, що забруднена нітратами вода – без запаху і смаку. Кип’ятіння забрудненої води не зменшує, а збільшує концентрацію нітратів, що отруюють організм дитини, збільшуючи її токсичність.

При перших ознаках отруєння потрібно негайно звертатися за медичною допомогою.
mynizhyn.com за матеріалами sanepidem.ucoz.com
Фото з мережі
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Читайте також: ЯК В ДОМАШНІХ УМОВАХ ОЧИСТИТИ ВОДУ В КРИНИЦІ
https://drogmedia.net.ua/2019/03/19/profilakty-chne-znezarazhennya-yak-v-domashnih-umovah-ochy-sty-ty-vodu-v-kry-ny-tsi/

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь