Тести на коронавірус можуть з’явиться наступного тижня

 

 

 

 

4 лютого. УНН.

Українські тест-системи власного виробництва для виявлення нового смертельного коронавірусу з Китаю повинні бути готові до наступного тижня. Про це кореспонденту УНН сказав науковий директор молекулярно-генетичної лабораторії Diagen, науковий співробітник Інституту геронтології НАМН Олександр Коляда.

“Цією розробкою займається лабораторія “Diagen”. Ними (тест-системами – ред.) наша лабораторія займається з 24 (січня – ред.). За моїми планами, до наступного вівторка вони будуть готові”, – сказав Коляда.

Він пояснив і процес розробки. За словами наукового директора, китайські лабораторії, які першими мали доступ до вірусу, проаналізували послідовність ДНК.

“Вірус – це ДНК і білки, ДНК це найголовніше. Вони її розшифрували, цей код вони виклали в інтернет, після цього будь-яка лабораторія в світі, яка вміє це робити, змогла б зробити тест-систему для діагностики цього вірусу. Всі лабораторії почали цим займатися, в тому числі і ми. Для цього не потрібно отримувати зразки заражених людей або чистий вірус, потрібно завантажити файл де є ця послідовність, методами молекулярної біології цю послідовність відтворити і підібрати до неї діагностичну систему”, – розповів він.

За словами Коляди, лабораторії “в організаційних питаннях” допомагає РНБО, також вона співпрацює з ЦГЗ Міністерства охорони здоров’я.

“У нас цим займається група з шести осіб”, – додав співрозмовник.

Варто також відзначити, що в Інституті молекулярної біології і генетики НАН України (ІМБГ НАН України) на запитання кореспондента про створення тест-систем не спростували інформацію про те, що займаються розробкою, уточнивши, що “є такі речі, де журналістів можна відшити”.

Нагадаємо, напередодні директор Директорату громадського здоров’я МОЗ України Андрій Скіпальський повідомив, що на наступному тижні Україна отримає 30 комплектів тест-систем для виявлення нового коронавірусу.

Як повідомляв УНН, секретар РНБО України Олексій Данилов заявив, що в Україні запрацює власна система діагностики коронавірусу.

Джерело: УНН
Фото з мережі
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь