Газопроводи хочуть повернути у власність ніжинської громади

 

 

 

 

Додаткові платіжки за транспортування газу викликали шок у споживачів газу, люди стоять у величезних чергах у різних містах України, щоб розібратися, як платити.
В Ніжині ця тема також актуальна, і в стінах міської ради вирішують, як діяти далі і як вплинути на скасовування другої платіжки за газ. Головним приводом бунту населення стало те, що газопроводи, по яким саме йде транспортування, і за яке мають платити споживачі, були збудовані якраз, в основному за рахунок громадян.
5 лютого, в ході депутатської комісії по законності, її голова Олег Щербак запропонував розглянути можливість внесення змін до рішень міської ради від 2009 року.

Повідомляє сайт НЕЖАТИН
«Ми не можемо скасовувати рішення ради про передачу у безоплатне користування мереж газовому господарству. Можливо потрібно внести зміни, і передати газові мережі у користування громади Ніжинської ОТГ», – зазначив Олег Щербак.
Міський голова Анатолій Лінник нагадав, що за поясненням газового господарства, тоді, у 2009 році аргументом рішення про передачу мереж стала необхідність мати їх на балансі, аби правильно розраховувати платежі. Окрім того, наразі у платіжку про транспортування входить утримання їх у належному стані, пожежну охорону, та подачі та підтримання тиску.
«Але це раніше було враховано в тариф. І не варто розділяти послугу. Ми ж, коли купуємо хліб в магазині, ми ж не платимо окремо за його доставку», – коментує міський голова.
Депутат Микола Косенко, включившись до обговорення, зауважив: “Я особисто був членом кооперативу приватного сектору, де люди прокладали комунікації за свій кошт. Це стосуються і купівлі труб, і роботи по прокладанню. Відповідно, моя сім’я обурюється, чому маємо плати за транспортування газу мережами у які вклали власні кошти».
У свою Чергу Іван Коробка запропонував, що також можна розглянути можливість компенсації людям, які будували ці мережі.
Як після було зазначено, подібний досвід мали люди, які будувати водогони, коли міська рада компенсувала громадянам по програмі близько 50% за прокладання мереж.
У висновку комісією було вирішено підготувати проект рішенням по внесеню змін в чинне рішення від 2009 року та додатково скласти листи-звернення до Кабміну та презиента України. По цьому питанню скликатиметься ймовірно позачергова сесія, аби проблему вирішити найближчим часом.
Нагадаємо, вчора була оприлюднена інформація, що Кабінет Міністрів України і Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, працюють над створенням єдиної платіжки за газ.

Про це міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель заявив в ефірі каналу ICTV 3 лютого.

“Регулятор у нас незалежний, він має забезпечити баланс інтересів споживачів і галузі, але зараз напрацьовується, щоб усе ж таки не було окремих платіжок за транспортування і споживання газу. Щоб це була окрема величина, яку треба сплатити, але не дві платіжки, щоб не дратувати українців”, – сказав він.

За словами міністра, у новій квитанції буде “правильно” відображено вартість транспортування і споживання газу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь