До гаманців автомобілістів знову хочуть залізти

 

 

 

 

На паливному ринку України третій тиждень поспіль ціни на бензин і дизпаливо майже не змінюються, коливаючись в межах статистичної похибки. А ось автогаз продовжує тішити тих, у кого автомобілі з газобалонним обладнанням: він подешевшав ще на 30 коп./л.

Які тренди очікувати прийдешнього тижня, що буде з цінами на бензин,розповіли наші експерти: директор консалтингової групи “А-95” Сергій Куюн і замдиректора Науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев.

Що змінилося за тиждень

За інформацією експертів, відбулася нова зустріч президента Володимира Зеленського і найбільших трейдерів. Глава держави залишився задоволений тим, що досягнуті в грудні домовленості про індикативну ціну в $ 1,1 за літр бензину А-95 були не тільки дотримані, але й перевищені. За теперішнього курсу продажу долара на міжбанку (в понеділок було 24,47 грн/$) і теперішньої середньої ціни літра палива, А-95 коштує 1,08 $/л, ДП – 1,09 $/л.

Водночас різниця в ціні між найвищими та найнижчими цінами, залежно від регіону, не змінилася по бензину та дизпаливу і зросла по автогазу. За А-92 діапазон цін склав 7,2% (1,79 грн/л), по А-95 – 6%, (1,58 грн/л), по дизелю 5,4% (1,40 грн/л , плюс 2 коп./л), по автогазу 13,2%, було 11,4% (1,51 грн/л, плюс 17 коп./л).

Ціни на А-92

Середня ціна по Україні – 25,50 грн/л (здешевлення за 7 днів -1 коп./л), найвища – на Луганщині – 26,56 грн/л (не змінилася), найнижча – на Сумщині – 24,76 грн/л (здешевлення -1 коп./л).

У Києві вартість бензину А-92 – 25,89 грн/л (здешевлення -7 коп./л).

Ціни на А-95

Середня ціна по Україні – 26,52 грн/л (здешевлення -2 коп./л), найвища – на Луганщині – 27,43 грн/л (не змінилася), найнижча – на Сумщин – 25,85 грн/л (не змінилася).

У Києві вартість бензину А-95 27,56 грн/л (здешевлення -5 коп./л).

Ціни на ДП

Середня ціна по Україні – 26,08 грн/л (здешевлення -4 коп./л), найвища – на Луганщині – 26,92 грн/л (не змінилася), найнижча – на Харківщині – 25,50 грн/л (здешевлення -2 коп./л).

У Києві вартість дизпалива 26,99 грн/л (здешевлення -14 коп./л).

Ціни на LPG

Середня ціна по Україні – 12,02 грн/л (здешевлення -28 коп./л), найвища – на Одещині – 12,93 грн/л (здешевлення -15 коп./л), найнижча – на Житомирщині – 11,42 грн/л (здешевлення -32 коп./л).

У Києві вартість газу – 12,52 грн/л (здешевлення -20 коп./л).

Аналіз ситуації на ринку

Експерти відзначають, що стабільність на паливному ринку протягом тижня збереглася, незважаючи на зміну курсу долара(гривня зміцнилася на 45 коп.), яка зазвичай впливає на ціну. Нагадаємо, у нас імпортується близько 50% бензину і близько 80% дизпалива.

Заступник директора Науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев говорить, що трейдери як і раніше не бажають змінювати цінники в роздробі через невелике ослаблення долара, тим паче, що нафта продовжує дешевшати. Причина – подальше падіння попиту на неї через поширення коронавируса.

З ним згоден і директор консалтингової групи “А-95” Сергій Куюн.

“Нафта подешевшала за лічені дні майже на 6 доларів або до 54 доларів за барель, це дуже багато. Плюс продовжують відігравати роль домовленості з президентом про активізацію боротьби з тіньовими реалізаторами палива”, – зазначив експерт.

До того ж на ціни впливає достатня кількість запасів дизеля і скрапленого газу, а також низький попит.

Що може змінитися за тиждень

Геннадій Рябцев упевнений, що стабільність цін на паливо протягом прийдешнього тижня збережеться, тільки зріджений газ може подешевшати й надалі.

“Зараз через низький попит на газ як і раніше є його профіцит, – аналізує Рябцев. – Друга причина – значне здешевлення бензину в Україні, тому співвідношення вартості газу до бензину майже дісталося 50% (зараз 45-47%). Тому газотрейдери й знижують вартість на тлі надлишку пропозиції. Газ може за тиждень ще впасти в ціні на 10-20 коп./л”.

Сергій Куюн також не виключає подальшого зниження протягом тижня цін на автогаз на 10-20 коп./л, проте стверджує, що поступово з’являються передумови й для здешевлення світлих нафтопродуктів.

“Через зниження цін у великому опті на 2% на бензини (430-450 грн/т) і на 3% на дизпаливо (710 грн/т), певні мережі вже опустили ціни в роздробі на бензин на 20-30 коп./л, – розповів нам Куюн. – Є потенціал зниження на 50 коп./л, це, імовірно, станеться вже протягом тижня”.

Але Куюн побоюється, що ситуація може різко змінитися вже найближчим часом, якщо міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі при Кабміні дасть хід скарзі українських виробників палива. У своїй скарзі вони просять негайно ввести мита на російське дизпаливо і зріджений газ в розмірі 8,46% з підвищенням протягом п’яти років до 25,4%. Аргументи – захист інтересів національного виробника. У відповідь наші НПЗ обіцяють подвоїти виробництво нафтопродуктів, довівши свою частку на внутрішньому ринку до 25%, причому про газ не йдеться.

“За оцінками “А-95″, тільки на першому етапі введення мит зростання цін на дизпаливо складе мінімум 1,1 грн/л, на скраплений газ – 0,55 грн/л, що в національному масштабі означатиме збільшення витрат споживачів на 11 млрд грн на рік”, – підрахував Сергій Куюн.

Геннадій Рябцев більш оптимістичний: на його думку, керівництво країни не допустить нового вибухового зростання цін на нафтопродукти після їхнього зниження, тому скаргу відхилять насамперед з політичних міркувань. Хоча, на його думку, економічно це теж невигідно, адже розбалансує ринок.

А ось пішоходів ціни на бензин не хвилюють, їх хвилює безпека на дорогах. Про те, які інновації роблять рух безпечнішим для пішоходів, дивіться в сюжеті:

Джерело: Сегодня

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь