Січневі платіжки за тепло ніжинців не порадують. Чому?

 

 

 

 

Економії в платіжках ніжинців за теплопостачання не буде. Така неприємна новина була озвучена 13 лютого на засіданні виконкому.
Здавалось би, тепла зима, не дуже гарячі батареї та вода з кранів, змінена ціна на газ – це все мало б сприяти меншим цифрам в платіжках. Але, громада ніяк не оговтається від платежів за транспортування газу, як тут – факт – за тепло менше платити не будемо. Чому?

Ситуацію пояснила Любов Ісаєнко, виконує обов’язки директора Товариства з обмеженою відповідальністю “НіжинТеплоМережі”:
«В платіжках за січень місяць ніжинці не побачать нарахування в сторону зменшення. По-перше, відповідно до прийнятої постанови НКРЕ про розподіл газу, ми провели наступні прорахували: за минулий газовий рік (з жовтня 2018 року по квітень 2019 року) «НіжинТеплоМережі» спожили 16 млн 105 тис. куб газу. Цю суму поділили на 12 місяців і помножили на вартість одного куба газу, яка зараз складає 1068 грн.
Наше підприємств повинно кожного місяця, не надаючи послуги, пів року платити 1 млн 433 грн за розподіл та доставку газу «Чернігівгазу». Ця сума для нас є непідйомною. Закумулювати її зараз підприємство не може. І це найголовніший фактор, який вплинув на те, що ми не можемо зробити перерахунок в сторону зменшення.
Крім того аномально тепла зима не дала можливості нам закумулювати кошти для проведення ремонту цілісного майнового комплексу – 1, 5 млн грн. Окрім того, виросла ціна електроенергії для підприємства на 5%. «НіжинТеплоМережі» зазнавати збитків від підвищення ціни на газ в листопаді-грудні 2018 року, які до цього часу нам невідшкодовані.
Зваживши всі ці складові тарифу та прорахувавши, підприємство прийшло до висновку, що ми жодним чином не маємо фінансової можливості зробити перерахунок в сторону зменшення. Адже, якщо підемо на це, матимемо значні фінансові проблеми перед початком нового опалювального сезону», – пояснила ситуацію Любов Миколаївна.

Начальник відділу економіки Тетяна Гавриш доповіла, чи були зниження в платіжках в інших містах області:
«Ми зв’язувались з Департаментом житлово-комунального господарства та паливно-енергетичних ресурсів в області, і з’ясували, що жодна теплопостачальна компанія не знизила плату за тепло».

Актуальне питання до керівництва теплопостачального підприємства поставив член виконкому Сергій Колесник: «Чи не буде так, що з такими платіжками населення взагалі відмовиться платити? Який зараз процент населення, яке не сплачує за тепло? Адже зараз велика частина людей відмовляється платити за транспортування газу до часу, поки ця проблема не врегулюються на державному рівні».

На це була озвучена відпповідь, що за минулий місяць 25% ніжинців не сплатили по платіжках за минулий місяць. Примірно, на тому ж рівні, як і завжди».
Така ситуація з сумами в платіжках, звісно обурила представників влади міста й членів виконкому. То ж почали вестись розмови про те, що варто рухатись в напрямку відмови від приватного обслуговування тепломереж і переводити цю сферу на комунальну форму власності. Але договір з «НіжинТеплоМередами» діятиме до 2021 року. І є велика вірогідність, що його не продовжать, та на це, знову ж таки вплине бюджет міста, адже, аби взяти на себе комунальне обслуговування подачі тепла, місто має виплатити нинішній борг «НіжинТеплоМереж», а це сума в мільйони гривень.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь