Тепла зима: що очікувати аграріям

 

 

 

 

Метрологічна зима в Україні так і не настала. Агрономи кажуть, що подекуди озимі культури вже пробудилися і активно почали рости.

Аграрій Іван Павленко, в обробітку якого перебуває 1,5 тис. га озимих, вже понад 40 років вирощує зернові, проте такої аномально теплої зими як цього року не пам’ятає, пише newsonline.in.ua.

Він сподівається, що тепла погода протримається аж до весни. Бо через різкі морози озима пшениця та ячмінь, які вже почали проростати, можуть загинути. А якщо погода залишиться такою ж теплою, врожаю нічого не загрожує.

«Якщо ми хлібороби будемо працювати над озимою не гірше, як ми працювали у 2019 році, то урожай буде забезпечуватися вихід з кожного гектара не гірше буде чим в минулому році», — розповів керівник аграрного підприємства Іван Павленко.

Якщо ж морози все-таки настануть, то цьогорічний озимий збір скоротиться на 30-40%. Втім експерти заспокоюють, така цифра не є критичною.

«Зернових нам вистачить повністю — 18 млн, а ми виробляємо 72. Тому власне експортний потенціал на сьогоднішній момент понад 50 млн тонн. Так що Україна в будь-якому випадку буде з хлібом, який би не був урожай», — пояснив економіст Олег Пензин.

Синоптики кажуть, цьогорічна зимова погода на стороні аграріїв.

«Мінус 20 ми не очікуємо, тому аграріям зараз не варто хвилюватися однозначно. Цьогорічний лютий також очікується доволі теплий та м’який», — розповіла синоптик Олександра Хала.

Через теплу зиму жнива в Україні розпочнуться на декілька тижнів швидше. В результаті земля відпочине перед новим сезонним посівом.

 

superagronom.com

фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь