У Ніжині можна побачити стадіон “Вемблі”, військові кораблі та літаки

 

 

 

 

Собор Святого Юри, багатофункціональний Лондонський стадіон (Вемблі), Київський олімпійський стадіон,  Aerocentre Гамбург, військові кораблі, літаки – все це можна побачити в Ніжині. А ще мініатюрні вежі, храми, або, приміром, Бориспільський аеропорт після модернізації.

Творець усіх цих міні-шедеврів 37 – річний житель міста Ніжина Андрій Медвідь.

Андрій Миколайович – історик, відомий мініатюрист. Такого роду умільців по усій Україні налічується до 20 чоловік, він – один із них.

А ще Андрій Медвідь автор книги для тих, хто закоханий в небо. Видання має назву «Грім над Ніжином».

 

В своїй книзі автор свіжим поглядом дивиться на вже відомі нам події нелегкої історії міста Ніжина, всієї країни, та з авіаційної точки зору проливає світло на темні плями в житті нашого міста. Багато фото та документів публікується вперше. Зовсім в іншому ракурсі виступають перед нами наші противники, герої війни, льотчики, військові і просто люди, яких торкнулася доля світової авіації.

 

Мініатюри

Захоплюватися мініатюрами він почав ще зі шкільної прати. Як розповів нам Андрій Медвідь, його перша вчителька Зоя Валентинівна Мельник  побачила його роботи у школі і сказала: «в тебе є велике майбутнє».

А ще він розповів нам, що колись на екскурсії, побачив карту міста з прикріпленими маленькими спорудами. “Як глянув на них, то відразу подумав, що це можна зробити своїми руками – говорить майстер”. Так усе і почалося.

 

З чого вони зроблені

Матеріал для роботи – графічний пластилін, картон, графіт, кольорові м’які метали.

На один виріб у нього витрачається від 2 тижднів до 6 місяців. Приміром, аби створити мініатюру моделі зенітно-ракетного комплексу для Романенка Ігора Олександровича — заступника начальника Генерального штабу ЗС України (2006-2010), знадобилося приблизно півроку.

Якщо ж говорити про так зване “будівництво” храмів, їх робити найважче, адже собори складаються з тисячі маленьких деталей. Але варто відмітити, що при цьому, повністю зберігається їх масштаб: ці будівлі менше своїх справжніх оригіналів в 400-450 разів!

Про книгу «Грім над Ніжином»

Книга присвячена історії світової авіації та Ніжинського воєнного аеродрому, в якій зібрані авторські фотографії, спогади очевидців, а також дані СБУ та архіву бібліотеки конгресу США. Автор книги зібрав не тільки фактичний матеріал, а й осмислив його в контексті історії вітчизняної та світової авіації.Перше видання вже опубліковано і його можна побачити у Ніжинській міській бібліотеці, у НДУ ім. М. Гоголя та у музеї, що знаходиться на території САЗ оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України. (Авіабаза ДСНС України).

Наразі вже готов друга книга, яку можна замовити у видавництві ПП «Орхідея». Видавець Василь Лук’яненко зазначає, що ця книга  – дуже великий доробок за обсягом, яка включає в себе цікаві речі та великий проміжок часу. (Книга на 337 стор, в якій фігурують видатні льотчики, авіатехніки та конструктори літаків, як герої книги).

Сам автор говорить, що дуже хотів би залишити щось після себе, «і на сьогоднішній день якби знайшовся інвестор, який допоміг би зробити тираж хоча б в 30 примірників «Грому над Ніжином», я б зрозумів що все таки мій кропіткий труд над цією книгою – недаремний», – зазначає Андрій Медвідь.

Сім’я та захоплення

Своєї сім’ї у автора книги доки немає, а батьки підтримують і радіють кожній його перемозі. Андрій Медвідь говорить, що завжди був дуже скрупульозним планувальником і більшість його планів збувалися.

Тому плануйте, адже якщо вірити бувалим

ваші мрії можуть втілитися в життя!

Оксана Кравчук

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь