Маловідоме місце в Україні: печера «Попелюшка». ФОТО

 

 

 

 

Буковина … Чернівецька область … Дивовижна природа, стародавня архітектура і багатонаціональна культура цього краю не залишає байдужими тисячі туристів, які приїжджають звідусіль.

WeLoveUA розповість про одне, поки маловідоме місце в Новоселицькому районі, де серед 14 заповідних зон існують два дива природи. Отже, в даній публікації мова піде про печеру «Попелюшка».

Печера знаходиться в 55 кілометрах від Чернівців поруч з селом Подвірне, і є свого роду інтернаціональною пам’яткою, що пролягає на територіях двох країн – України та Молдови, хоча основна частина розташована саме на нашій землі. Відкрита вона була відносно недавно – в 1977 році (хоча, за словами місцевих жителів, екскурсії сюди водили задовго до 1977-го року). За непоказним входом, на який тоді натрапили спелеологи (дослідники підземних просторів), відкрилося справжнє диво. Саме тому, що дослідники спочатку без ентузіазму поставилися до брудного і непривабливому входу в підземелля, печера і отримала свою назву

Завдяки своїй унікальній трирівневій будові, відкладенням, «Попелюшка» має велику наукову цінність. Це підземелля складається з численних аномально великих галерей, великих і малих залів, з’єднаних вузькими ходами.

Місцями печера має розміри 3-5 метрів завширшки і стільки ж заввишки. Деякі галереї мають свої назви, наприклад, «Стометрова зала», «Зала Попелюшки», «Зала з колонами». Довжина найбільшої зали – 170 метрів, а ширина – 65. Печерні зали покриті шарами глини різноманітних відтінків.

До середини минулого століття це підземелля було затоплено, а в деяких його ділянках вода стоїть досі. Крім того, тут знайдено близько двох десятків підземних озер, які згодом отримали свої назви, зокрема, «Блакитне озеро», «Озеро динозаврів». До речі, вода в них багата на мінерали і може надавати цілющу дію.

Екскурсії в печеру проводяться для невеликих груп в супроводі досвідченого гіда. Спелеологи радять дотримуватися кількох основних правил, серед яких: обов’язково одягнути каску, мати з собою мінімум два джерела світла, не намагатися протиснутися у вузькі місця і не спускатися під землю поодинці. Незважаючи на казкову назву печери, ці правила тут ніхто не скасовує, оскільки похід в подібні місця завжди екстремальний.

Джерело: traveling.co.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь