Ніжинські депутати показали свою позицію щодо подвійних платіжок за газ

 

 

 

 

До Ніжинської міської ради надходять численні скарги громадян на зміни в порядку розрахунків за спожитий населенням природний газ внаслідок прийняття Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг згідно з постановою від 7 жовтня 2019 року №2080 «Про затвердження Змін до деяких постанов НКРЕКП».

У своїх зверненнях громадяни скаржаться на несправедливу та непомірну плату за даний вид послуги (транспортування природного газу), який надається газопостачальними організаціями України для усіх без винятку побутових споживачів. Розмір абонентської плати за транспортування часто перевищує розмір плати за саме блакитне паливо, що негативно впливає на добробут населення, особливо його малозабезпечених верств та призводить до масового соціального/ невдоволення. Особливо це стосується нових абонентів, домогосподарств, які щойно приєдналися до газової мережі та споживачів, які вживають заходи щодо економії блакитного палива.

Дану проблему викладену у депутатському зверненні до Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука розглянули депутати міськради на позачерговій сесії:
«Відповідно до вищевказаної Постанови НКРЕКП №2080 від 07.10.2019 року громадяни мають сплачувати за транспортування природного газу по «власних мережах», оскільки у переважній більшості, газотранспортні мережі низького тиску, які проходять в межах населених пунктів, було прокладено коштом громад, тобто коштом кінцевого споживача.
Результатом виконання даної постанови є пред’явлення до сплати населенню окремого рахунка за спожитий газ і окремо за транспортування газу.
Такий порядок є незручним для населення, що і викликало численні скарги.
Погоджуючись із необхідністю створення в Україні умов для ринку газу, нам не зрозуміло чому обрано механізм, за якого споживачам ускладнений розрахунок за отримані послуги, так як доводиться проводити два платежі, більшості населення невідомо скільки насправді коштує газ і інформація уряду про зміну вартості газу не отримує підтвердження в отриманих рахунках на оплату.
Ми поділяємо думку громадян і впевнені, що є всі можливості пред’являти до оплати населенню рахунки, в яких буде враховано в ціні вартість газу як товару і вартість його доставки.
Розподіл сплачених сум не важко зробити централізовано фінансовими установами.
Окрім того, врахування вартості доставки газу в загальній ціні прив’яже оплату до фактичного споживання за поточний період, що буде більш справедливим, ніж орієнтуватись на попередній період.

Газ є таким же товаром як і інші товари, що реалізуються на ринку.
Дивним було б, якби при покупці якогось товару нам окремо пред’являлась до сплати доставка товару до пункту продажу.
Просимо Вас врахувати думку нашої громади і вирішити питання внесення змін до вищенаведеної постанови і запровадити оплату за спожитий газ по одному рахунку включаючи його вартість із доставкою в економічно обґрунтованих розмірах з врахуванням платоспроможності громадян», – йдеться у зверненні, яке ніжинські депутати підтримали одноголосно.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь