На кону – життя бджіл Ніжинщини

 

 

 

 

Проблема отруєння бджіл внаслідок застосування пестицидів – кричуща. І зараз, можна сказати, йде боротьба за кожне бджолине життя. Аби врегулювати ситуацію на території Ніжинського району, у будівлі райдержадміністрації відбулось засідання за участі бджолярів, аграріїв та спеціалістів Держпродспоживслужби з метою знайти той спільний напрямок роботи, аби не допускати загибелі бджіл, що відбувається в внаслідок застосування пестицидів, які широко використовуються в сільському господарстві та відбувається в наслідок нехтування деякими аграріями вимог чинного законодавства. Організував зустріч голова громадської організації «Бджолярі Ніжинщини» Петро Балаш.

Повідомляє сайт НЕЖАТИН

На початку засідання начальник Ніжинського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Чернігівській області Віктор Рафальський звернув увагу присутніх на те, що Україна втрачає свої позиції на світовому ринку меду. Сьогодні новими учасниками ринку є Китай, Чилі та Ефіопія. Таким чином, через два-чотири роки шанс України займати гідне місце на світовому ринку буде можливо втрачено взагалі. З такою інертністю виробників максимум на що можна розраховувати Україна відправить на експорт у І півріччі 2020 року приблизно – 20-25 тис. тонн. Україна розпочала сезон 2019/2020 років із закупівельної ціни 32 грн/кг меду, сьогодні через 3 місяці, ціна впала до 25 грн/кг. Закупівельна ціна наблизилася впритул до собівартості меду в виробництві. Така ситуація склалась зокрема і через те, що бджіл в Україні стає менше через недбале відношення до них людей. Адже у гонитві за успіхами в аграрному бізнесі, оброблювачі земель забувають за збереження навколишнього середовища.

Саме тому Віктор Рафальський наголосив на визначених напрямках щодо недопущення випадків отруєння бджіл при обробках:
– при застосуванні засобів захисту рослин для обробки медоносних рослин, не пізніше ніж за 3 доби до початку обробки через засоби масової інформації попереджати про це селищних голів, голів об’єднаних територіальних громад (ОТГ), пасічників, пасіки яких розташовані на відстані до 10 км від оброблювальних площ. При цьому повідомляти дату обробки, назву препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату – обробки проводити в період відсутності льоту бджіл, у ранкові та вечірні години. Не допускати квітучих медоносів та пилконосів під час масового льоту бджіл.
– заборонити проведення авіаційних обробок пестицидами всіх груп токсичності, з метою боротьби зі шкідниками та хворобами с/ г культур, лісових та інших угідь, які розташовані ближче:
а) 5 км від місця постійного перебування медоносних пасік;
б) 2 км від рибогосподарських водойм, відкритих джерел водопостачання, місць випасу домашніх тварин, об’єктів природно-заповідного фонду (національних парків і т.п.);
в) 1 км від населених пунктів, тваринницьких та птахівничих ферм, а також посівів с/ г культур, які вживаються в їжу без термічної обробки, садів, виноградників і місць проведення інших с\г робіт.
– Звітувати протягом року в Ніжинське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області про застосування засобів захисту рослин, згідно протоколу Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Ніжинській міській раді від 22 червня 2018 року.
– Забезпечити паспортизацію пасік у встановленому законом порядку
Відповідно всі установки аграріями були прийняті до відома. Треба зазначити, що дане засідання, як ніколи зібрало велику кількість зацікавлених і відповідальних за життя таких важливих для природи комах – бджіл.
Після настоєтель Ніжинського Покровського храму протоієрей Михаїл Якубів звернувся до присутніх та освятив бджолярів та пасічників на врожай цього року.

Нещодавно я чув про китайські вишиванки, а сьогодні чую про китайський мед – це верх межі. Найважливіше має бути для нас  боротись з засиллям чужинства до нас. Є гарний принцип придуманий сто років назад – «свій до свого по своє». Коли куплятимемо українське, працюватимемо на Україні, захищатимемо Україну, молитимось українською мовою, тоді не страшні ні європейські хімікати, ні китайські меди. Ми розглядаємо не просо питання – життя бджіл, ми обговорюємо питання – «життя і смерть». Якщо, не дай Боже, пропаде бджола, загине все життя на нашій планеті», – звернувся до присутніх Михаїл Якубів.

У свою чергу голова громадської організації «Бджолярі Ніжинщини» Петро Балаш закликав усіх бджолярів вступити в асоціацію та паспортизувати пасіку.
У висновку Віктор Рафальський зазначив: «Бджільництво – це галузь яку потрібно підтримувати та розвивати. Мед та медопродукти — це здоров’я, тож ми повинні здійснювати всі необхідні профілактичні заходи щодо недопущення отруєння бджіл. Інтенсивне запилення підвищує врожайність, нема запилення – нема врожаю».

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь