Анжеліка Тимченко: «Мені завжди хотілося робити щось цікаве та інноваційне!”

 

 

 

 

У голові ніжинки Анжеліки Тимченко дуже часто виникають шалені ідеї, пов’язані з молодіжною роботою та громадською активністю, що незабаром втілюються в життя. Вона – «Жінка року» в номінації «Громадський діяч». Сьогоднішнє її професійне життя – це те, чим вона обожнює займатись. Бо молодіжна робота – це її все! Зараз Анжеліка – щаслива дружина і мама чудового 7-річного хлопчика, директорка Ніжинського міського молодіжного центру, Голова правління ГО «Лабораторія Ініціативної Молоді», координаторка Молодіжного банку ініціатив Ніжина та Ліги старшокласників Ніжина, тренерка програми «Молодіжний працівник» та фасилітаторка програми «Активні громадяни», а ще учасниця різних програм, які довго перераховувати.
На все це, пояснює Анжеліка, її надихає позитивний результат від того, що робить і чим щодня живе.

«А ще надихаюся своїм сином, який щодня дивує своїми здібностями та щирими емоціями. Надихаюся молоддю, яка прагне змін і робить їх. Надихаюсь моєю командою, бо вони такі ж шалені, як і я. Надихаюся моїми друзями, які дають мені підтримку та можливість перезавантажитись, коли це потрібно. Надихаюсь музикою, книжками,фільмами, подорожами».

Закінчивши в 2007 року НДУ ім. Гоголя, Анжеліка Тимченко почала працювати соціальним педагогом і практичним психологом у Ніжинській ЗОШ №15.

Анжела Тимченко, молодь, робота

«Мені завжди хотілося робити щось незвичне, цікаве, інноваційне, а не просто сидіти в кабінеті психолога і чекати, доки хтось прийде на консультацію. Так, я започаткувала там молодіжний соціально-психологічний театр «СоЦиС», акторами в якому були старшокласники. Робили з ними кілька років вистави, від яких присутні в залі плакали, адже порушували актуальні питання сьогодення – проблема ВІЛ/СНІДу, наркоманії, алкоголізму, ранніх статевих стосунків і переривання небажаної вагітності, прав дитини та сирітства. Акторська гра, проникливі слова в поєднанні з музикою та хореографічними постановками давали неперевершений результат».

Згодом, у 2010 році однією з перших на Чернігівщині Анжеліка пройшла навчання з питань використання відновних практик та отримала сертифікат координатора Шкільної служби порозуміння. Пройшла половину шляху до створення такої служби в школі, але за збігом життєвих обставин змінила місце роботи – почала працювати практичним психологом Ніжинського Будинку дітей та юнацтва.

Анжела Тимченко, молодь, робота
Потім вийшла заміж і пішла в декретну відпустку, бо народила чудового сина Єгора. Коли влітку 2014 року повернулась на роботу, знову відчула жагу до чогось нового та нестандартного. Одразу ж згадала, що таке робота з молоддю, бо отримала можливість стати ще й керівником гуртка «Ліга старшокласників» при НБДЮ, координатором якої  залишається до тепер.
Напрочуд змінив професійне життя Анжеліки і надав йому нового забарвлення 2016 рік.
«У січні я пройшла навчання на локальному тренінгу за програмою «Активні громадяни» від Британської ради і тоді зрозуміла, що навколо стільки можливостей, про які я навіть не знала, сидячи в своїй місцевій бульбашці. Після навчання я написала проєкт соціальної дії «Молодь діє – місто радіє» та отримала грант від Британської ради на його реалізацію. У результаті популяризували діяльність Ліги старшокласників, провели конкурс малюнків серед учнівської молоді і виготовили стріт-арт об’єкт на будівлі НБДЮ, а також провели велике спортивно-розважальне свято для молоді. Вже у вересні я запросила фасилітаторок цієї програми з числа ГО «Чернігів Європейський» (з ними ми і реалізовували мій перший грантовий проєкт) і дівчата провели такий локальний тренінг у Ніжині. Кілька моїх активісток із Ліги старшокласників пройшли навчання в ньому і після його завершення написали свої проєкти соціальної дії».
Анжела Тимченко, молодь, робота
Проєкт «Диво-пластик» Бублик Юлії отримав грант від Британської ради на його реалізацію. В результаті був облаштований екомайданчик «Диво пластик» у центральному міському парку Шевченка з вторинної сировини.

Та на цьому доленосні сюрпризи 2016 року для Анжеліки не закінчилися, бо паралельно в жовтні вона пройшла навчання в Чернігові на Базовому тренінгу за програмою «Молодіжний працівник» від Міністерства молоді та спорту, Програми розвитку ООН в Україні та Державного інституту сімейної та молодіжної політики.

«Тоді я зрозуміла, що працювати з молоддю треба і можна по-іншому, що молодь варто запитувати, що з нею та для неї треба робити, і, відповідно, я відчула і переконалась, що те, чим я хочу займатись, то молодіжна робота, недарма мене в освітній сфері завжди приваблювала робота з учнівською та студентською молоддю. І відтоді моя активність почала зашкалювати (а можливо, когось і дратувати). Неформальна освіта стала тим, без чого неможливо довгий час існувати. Подорожі і нові знайомства стали звичним ритмом життя. І це все я поєднувала з роботою в БДЮ та сімейним життям».

Анжела Тимченко, молодь, робота
Тут, відзначає Анжеліка, якби не підтримка її родини та керівництва, то вона не мала б змоги так кайфувати від молодіжної роботи».

У 2017 році здійснюється ще одна мрія Анжеліки – вона проходить навчання та стає тренером програми «Молодіжний працівник».

«І з того моменту я активно працюю над тим, щоб когорта молодіжних працівників міста, області, країни збільшувалася. А ще розпочинаю новий експеримент у роботі – беру участь у спеціалізованому навчанні «Поширення моделі Молодіжних банків ініціатив через програму «Молодіжний працівник» та створюю в місті Молодіжний банк ініціатив Ніжина.

Анжела Тимченко, молодь, робота

Починали ми створювати його з громадською організацією, але настав критичний момент і ми зрозуміли, що з керівником тієї організації в нас зовсім різні підходи до роботи з молоддю та різні цінності. Саме тому разом з Комітетом МБІ ми приймаємо рішення про реєстрацію власної громадської організації – трохи згодом, у листопаді 2018 році з’являється наша ГО «Лабораторія Ініціативної Молоді», де я є головою правління. «До того моменту ми встигли отримати круті нагороди і відзнаку за свою роботу – я отримала Премію Кабінету міністрів України для активної молоді за внесок у розвиток держави, а разом із МБІ_Ніжин ми здобули перемогу у Конкурсі кращих практик молодіжної роботи в Україні – 2018.

До того ж отримали грант Програми розвитку ООН в Україні на реалізацію проєкту «Підтримка молодіжних ініціатив Ніжина», що дало можливість фінансово підтримати 4 молодіжні проєкти в місті. Найбільший із них стосувався створення молодіжного простору (про який ми з моєю командою молоді мріяли вже доволі таки довгенько).

Окрім того, в цей період я здійснила свою мрію завдяки моїм друзям з Чернігівського обласного молодіжного центру і пройшла навчання для фасилітаторів програми «Активні громадяни» від Британської ради, а також пройшла навчання на спеціалізованому тренінгу програми «Молодіжний працівник» – «Громадянська освіта», результатом якого стало отримання гранту від ПРООН на реалізацію проєкту «Молодіжній раді в Ніжині бути!», який спонукав нас до проведення адвокаційної кампанії зі створення молодіжного консультативно-дорадчого органу при міській раді».

Анжела Тимченко, молодь, робота

У серпні 2018 року відбулась чергова подія, яка змінила життя Анжеліки та стала новим періодом у житті міста – було написано звернення до міського голови Ніжина з проханням сприяти створенню Молодіжного центру комунальної форми власності. Ідея здобула підтримку серед місцевої влади. 3 місяці адвокації і перед Новим роком, наприкінці 2018 року, депутати Ніжинської міської ради проголосували за створення Комунального закладу Ніжинський міський молодіжний центр Ніжинської міської ради. Так, з 7 травня 2019 року Анжеліка Тимченко почала працювати директором цього Молодіжного центру.

«Працювати весь час з молоддю – це задоволення, але водночас і велика відповідальність і виклик. Я кайфую від молодіжної роботи, від того, що молодь отримує, долучаючись до наших заходів, від того, що для декого ми дійсно розширюємо кругозір та змінюємо життя. Саме через це, робота з молоддю – то велика відповідальність. Те, які цінності ми вкладаємо в нашу роботу і несемо молодим людям, впливає на їх життя. І ми розуміємо, що молодь – то не лише майбутнє, а вже сьогодення. Тому постійно запитуємо в них, що їм цікаво, але й намагаємось скерувати їх в більш конструктивне русло, сприяємо розкриттю їхнього потенціалу. Стояти на місці, працюючи з молоддю, неможливо, бо вже завтра ти будеш позаду них і говоритимеш іншою мовою. Тому постійно тримаємо руку на пульсі та самовдосконалюємось».

Анжела Тимченко, молодь, робота
Так само із захопленням Анжеліка говорить про Ніжин.

«Мій Ніжин – це чудове місто, яке увійшло до «7 історичних чудес України», але він не лише історичний, це місто, яке розвивається, гнучке до змін. Хотілося б, щоб місто зберігало свою ідентичність та самобутність, і в погоні за майбутнім не втратило сьогодення. Улюблені місця в Ніжині? Це ті, де я була і є щасливою, які пов’язані з певними частинками життя. Зараз улюблене місце – це наш Молодіжний центр, бо створили ми його своїми руками, наповнили енергетикою та любов’ю, і я тішуся, коли до пізнього вечора в ньому молодь гуде, як у вулику і коли не вистачає вільних місць. В самому Центрі люблю, коли наша команда збирається в нашому НадзвиЧАЙномуBookRoom і на креативних диванчиках зі смачним чаєм та кавою обговорює проведені заходи та планує нові. Коли люди не поспішають йти додому вчасно, а живуть тим, що роблять, і щоразу генерують нові ідеї.

Маю багато друзів по Україні і намагаюсь запрошувати їх до Ніжина (на наші заходи в тому числі). Зазвичай знайомлю їх з центральною історичною частиною міста і показую атмосферні кав’ярні. Це залишає приємний післясмак від знайомства з Ніжином, бо не огірками ж єдиними він має бути відомий))».

Анжела Тимченко, молодь, робота
Серед планів Анжеліки Тимченко нові проєкти, відвідини інших країн та багато іншого. «Планую нарешті мати відпустку влітку і відпочити з сім’єю на морі, не займаючись паралельно робочими справами (якщо вдасться)))).
Сподіваюся, що в травні не закінчиться моя історія в Молодіжному центрі і зі мною продовжать контракт. Але головне – щоб всі мої рідні та близькі залишались щасливими та здоровими, а решта – все буде так, як має бути!»
Спілкувалася Юлія Заліська
Джерело: Чeline
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь