НІЖИН – “МІСТО ХРАМІВ”

 

 

 

 

Ніжин – друге за чисельністю населення місто Чернігівщини, в якому наразі проживає близько 70 тисяч жителів.

Однак за пам’ятками архітектури він не дуже поступається обласному центру. Місто вперше згадується в літописах у 1078 році, саме це робить його одним із історичних центрів Чернігівщини.

Якби скласти всеукраїнський рейтинг міст за кількістю пам’яток історії, то Ніжин точно б увійшов до першої десятки. Тільки вдумайтеся, в місті 12 великих храмів! Завдяки цьому Ніжин називають “містом церков”. Більшість із них побудовані в 17-18 століттях. Вознесенський храм — Свято-Введенський монастир — Миколаївський собор — комплекс грецьких церков — церква Іоанна Богослова — Благовіщенський монастир — Покровська церква — Хресто-Воздвиженська церква — Спаська церква. Саме такий величезний комплекс утворюють стародавні храми Ніжина.

Головним собором міста є Миколаївський, який збудований в 1658 році. За легендою, саме в цьому храмі вінчався Богдан Хмельницький із сестрою Золотаренків Ганною, а обранний гетьманом на Чорній раді 1663 р. Іван Брюховецький приймав присягу.

Ніжин лежить майже в центрі Чернігівської області із незначним зміщенням на південь. Майже по середині місто перетинає річка Остер, яка є лівою притокою Десни. Їхати з Києва до Ніжина доведеться майже 2 години (130 кілометрів), але він ідеально підходить для “туру вихідного дня”. До Чернігова – 100 кілометрів (автомобільними шляхами). Крім низки храмів у Ніжині ще й чимало цікавих пам’ятників, зокрема Тарасові Шевченку, Миколі Гоголю, Марії Заньковецькій, Юрію Лисянському (відомому географу і мореплавцю українського походження, доречі), вчительці, і навіть знаменитому ніжинському огірку.

Також функціонує кілька цікавих музеїв міста, зокрема краєзнавчий музей, “Поштова станція” та музей рідкісної книги. В 2018 році на базі цього музею почала функціонувати кімната-музей відомого українського мореплавця і географа Юрія Лисянського.

Отже з точки зору туризму Ніжин є цікавим туристичним об’єктом, де можна чудово провести час.

Kostyantyn Khimichenko для Природничо-географічне товариство

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь