Як відомі ніжинські жінки святкують Масляну: від Ніжина до берегів Анталії

 

 

 

 

Масляна — це одне з найстаріших слов’янських свят, традиції якого збереглися ще з язичницької культури. Воно передує настанню Великого посту.

Назва «Масляна» означає, що у цей тиждень перед Великим постом з раціону виключалися м’ясні продукти, але вживати можна було молочні та ті, що використовуються для приготування млинців. Протягом цілого тижня у народі це свято супроводжувалося частуваннями млинцями, які асоціювалися з сонцем та були символом перемоги весни над зимою. Також весь масляний тиждень здавна святкувався веселими гуляннями та забавами на свіжому повітрі зі спалюванням «опудала зими» для того, щоб прогнати геть зиму та нарешті пробудити весну.

Сьогодні ми дізнавалися, як відомі ніжинки зазвичай святкують Масляну, що знають про історію та традиції, діляться з читачами «Нежатин» власними рецептами та цікавими спогадами з дитинства саме на Масляну.

Наталія Копиця, приватний підприємець, депутат обласної ради

Масляна – це  Мясопустний тиждень перед Великим постом, коли потрібно відмовитися від м’ясних страв. Звісно, що головне пригощання Масляної – млинці.  Масляну ми завжди відзначаємо дружно всією сім’єю. Разом печемо млинці і класно проводимо час, насолоджуючись процесом.

З історії знаю, що  Масляна – свято “нового сонця”, свято, коли люди проводжають  зиму і радіють приходу весни. Приготування млинців – заклик до хати багатства, гарного врожаю і приплоду худоби . У народі це свято асоціюється зі смачними печеними млинцями та веселими гуляннями. Мета таких масових заходів полягала в тому, щоб розбудити весну від сну і прогнати геть зиму.

Я вважаю, що кожна господиня має  свій рецепт  приготування смачних млинців, які вони тримають в секреті.  Улюблені млинці  моєї  родини –  з ікрою.

Найтепліші спогади про Масляну  у мене пов’язані з дитинством, коли моя матуся випікала найсмачніші млинці і ми їх їли із медом та варенням.

Ірина Стребкова – викладач із Ніжина, яка нині проживає в Туреччині

Я дуже люблю святкувати Масляну. Особливо теплі спогади в мене залишилися з дитинства. В Ніжині в районі Космонавтів у військовому містечку завжди ретельно готувалися до цього свята. Постійно були гуляння, які супроводжувалися яскравим і гамірним дійством, веселими змаганнями й конкурсами (особливо запам’яталось, як на великому стовпі прив’язували півня, а найхоробріший та найспритніший мав його дістати – це й був суперприз чи супертрофей свята). Завжди пригощали (!!!) запашною польовою кашею та звичайно ж смачними млинцями з ароматним чаєм. Свято закінчувалося співами й прощанням із холодами. Символічне опудало зими привселюдно спалювали, а ми, щасливі, веселі, малі й смачно наїдені, бігли далі грати в сніжки й ділитися враженнями з друзями зі своїх дворів.

У Туреччині українці також активно святкують Масляну й залучають до святкування місцевих.

Наприклад, цьогоріч на Анталійському узбережжі у рамках святкування Масниці планується фестиваль, під час якого будуть народні гуляння, ярмарок виробів ручної роботи, квести і анімація для дітей, частування млинцями, традиційне спалювання опудала й багато всього цікавого! Всі заходи – сімейні. Цікаво буде і дітям, і дорослим. Участь у всіх розвагах під час фестивалю безкоштовна.

Млинці на йогурті – особливі. Вони ситні, великі й ажурні. Причому йогурт я використовую несолодкий. Їх можна подавати самостійно, а також разом із соусами і сиропами або використовувати для фарширування солодкими, солоними, фруктовими або овочевими начинками. Я люблю з інжирним, баклажановим або апельсиновим варенням, яке дуже популярне в Туреччині.

Для приготування беремо:

йогурт 3,4% без наповнювача 500 г,

яйця 2 шт.

цукор 3 ст. л.

сіль 10 г

вода 1 ст.

сода½ ч. л.

борошно 2 ст.

олія – 4 ст. л

  1. Збийте вінчиком йогурт, яйця, сіль, цукор і пшеничне борошно. Всипте в склянку гарячої води ½ ч. л. соди, швидко перемішайте і влийте в йогуртну масу. Розмішайте і залиште на 5 хвилин постояти. 3. Додайте в тісто олію, перемішайте. 4. Випікайте млинці на йогурті на розпеченій сковороді, змащеній маслом. Смачного!

Юлія Петренко – художниця

Масляної, як такої, в нашій родині не святкували. Пам’ятаю лише, що ходили в гості до бабусі «на млинці». Саме млинці – великі, круглі й жовті, як сонечко, й донині асоціюються у мене з приходом весни.

Інша моя бабуся працювала завідувачкою бібліотеки, тому ввесь свій вільний час я «проживала» між книжковими стелажами, зачитуючись якимись дивовижами.

Саме такою дивовижею-відкриттям стали для мене книжки давньоукраїнської міфології, “Міфи і легенди стародавньої України” тощо. Відтоді запам’яталося, що за дохристиянськими давньоукраїнськими легендами наприкінці сучасного грудня богиня смерті Мара намагалася проковтнути Сонце. Однак коза (яка й донині є однією з головних персонажів Різдвяних вертепів) буцала Мару в живіт, і Сонце виривалося на волю. На честь такої важливої перемоги над смертю у Київській Русі водили хороводи, спалювали на вогнищі ляльку Зими й смакували сонцеподібними млинцями, що були символами народження нового життя.

А зі спогадів мого тата, у їхньому селі млинців на Масляну ніколи не пекли. Смакували варениками зі сметаною та власноруч сколоченим маслом. Мабуть, це залежало від звичаїв, які зберігались від «діда-прадіда».

Наталія Березка – Заступник голови Ніжинської районної ради

Для мене особисто це свято, яке скоріше наближає до Прощеної неділі, того періоду надзвичайної внутрішньої енергетики для кожного, і увага більше зосереджена саме на цьому.

Щодо символічної страви млинців саме на Масляну, то пам’ятаю смак маминих з дитинства, тоді вони були найсмачніші, без жодних забаганок чи вичурних прикрас. Сьогодні таких не виготовляють…..

Наталія Примушко – завідувач ДНЗ №13

В моєму дитинстві були бабусині вареники, пиріжки, а в місті в Прилуках пам’ятаю височенний стовп, а на ньому на верхівці чоботи. Чоловіки змагалися- хто дістане! Вареники були з сиром і ледь вміщалися на дитячій долоні, а пироги з вишнями, бо Прилуччина- край розкішних вишневих садів…

Рецепт млинців  від моєї бабусі: 1 літра молока, 10 шт. яєць, 150 гр. цукру, 10 столових ложок борошна, 3 столових ложки крохмалю, 30 грам олії, дрібка солі, ваніліну.

Смачного!

Фото із соцмереж та з домашнього альбому Ірини Стребкової

Опитуванання готувала Оксана Кравчук

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь