У Чернігівському музеї презентували стародавню реліквію (Фото)

 

 

 

 

Реліквії XVII і XVIII століття презентували в Чернігівському історичному музеї. Відреставровані дарохранительниці відтепер прикрашатимуть фонди нашого музею. Сьогодні тут урочисто показали публіці ці дивовижні релігійні реліквії.

Перший екземпляр – це дарохранительниця різниці Борисоглібського кафедрального собору другої половини XVIII століття. Потрапила до музею в 1933 році після закриття собору. Була в розібраному вигляді.

Загалом про дарохранительниці, що це і для чого використовувались, розповідає головний хранитель фондів музею Ганна Орендар.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Туристи з 35 країн світу відвідали виставку у Чернігові

«Дарохранительниця використовувалася як посуд для зберігання священних дарів. Знаходилась вона в церкві на престолі у вівтарі. Вона хранила тіло і кров Господні для причастя. Використовувалася на дому для причащання тяжкохворих людей, тих, хто помирає. Священнослужитель брав із собою дароносицю на шию, якою переносив Святі Дари з дарохранительниці. Готувалися вони щороку в Страсний четвер, із проскурок та вина», – розповідає Ганна Орендар.

Дарохранительниці в давнину мали різні назви. Це і гробниця, і кіот, і єрусалим. За формою вони нагадували церкву. Дарохранительниця, яка тепер радуватиме око відвідувачів чернігівського музею, з трьох ярусів. Має зображення Тайної вечері, бичування Христа, судилища над ним. Автор цієї пам’ятки золотарського мистецтва невідомий. Але робота нагадує «почерк» київського майстра Климентія Чижевського.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Перлина часів Київської Русі – Борисоглібський собор Реліквія була подарована Борисоглібському собору ієромонахом Мануєвичем, колишнім жителем Чернігова.

Важливу роль у збереженні дарохранительниці відіграла реставрація. Група реставраторів на чолі з Віктором Голубом доклала чимало зусиль, щоб відродити священний посуд.

«Це складний багатоскладовий експонат. Коли ми взялися до роботи, він майже повністю був роз’єднаний, було втрачено багато деталей. Частину деталей вкривала корозія. Було видно, що експонат уже неодноразово реставрувався, часто падав», – розповідає Віктор Голуб.

Загалом «посуд» був виготовлений із трьох металів – срібла, міді та латуні. Складався із приблизно 300 деталей. Має досить нетипові з’єднання дорогоцінних і простих металів. Що стосується другого екземпляру, то він значно менший. Датується більш раннім XVII століттям. Ця дарохранительниця належала Миколаївській церкві Чернігова та була їй подарована сотником Юхимом Лобко у 1682 році.

Джерело: cheline.com.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь