Влада чи бізнес?

 

 

 

 

В Ніжині встало гостро питання стосовно подальшого існування Першої Аптеки Лівобережжя. Цей резонансний конфлікт виник між Ніжинською міською владою та підприємством, яке багато років тому відновило роботу цього закладу і не дало стерти його з лиця землі.

Громадськість збуджена, бізнес зайняв оборонні позиції і чекає до нових нападів з боку місцевої влади. Підприємці у відкритому листі звинувачують частину депутатського корпусу, яка має більшість у міській раді, а саме міського голову Анатолія Лінника, Ігоря Шалая і Олега Щербака. В підтвердженні додають відео, де обговорюється питання щодо будівництва на місці аптеки торгівельного комплексу.

Це не перші звинувачення цієї трійки в тиску на місцевий бізнес і лобіюванні власних інтересів. В центрі координації стоять брати Шалаї, які є практично монополістами в багатьох напрямках місцевого бізнесу, а міський голова являється кумом одного з братів. Сам Анатолій Лінник звинувачувався в корупції щодо підписання договорів на закупівлю комп’ютерної техніки з магазину, який до зайняття посади належав йому. Але суд не визнав його виним, можливо, тому що він був партійцем пропрезидентської партії «Європейська солідарність». Олег Щербак, голова комісії з законності, будучи в свій час осудженим за шахрайство, який є в.о. голови партії ВО «Батьківщина» в Ніжині, теж відіграє не останню роль в прийняті подібних рішень.

В наданому відео чітко висловлює свою позицію Ігор Шалай, заявляючи, що Першої Аптеки Лівобережжя тут не повинно існувати, а на місці її потрібен бізнес центр. І хоча не всі депутати міської ради підтримують це абсурдне рішення, вірогідність закриття цього історичного закладу досить велика. Ми надаємо повний зміст відкритого листа колективу «Першої аптеки Лівобережжя 1777»:

«Важливо! Увага!

Відкритий лист. В зв’язку з неоднозначною ситуацією, що склалась навколо питання подальшого функціонування Аптеки-музею.

На нашу пошту надійшли численні запити і питання стосовно подальшого існування Першої Аптеки Лівобережжя. Міська влада, особисто міський голова та наближенні до нього депутати під надуманими приводами ініціювали дострокове розірвання договору оренди з нашим підприємством (який, і без того, закінчується восени 2020 року). Наше підприємство існує понад 20 років і стояло у джерел відродження історичної аптеки грека Михайла Лігди, починаючи з ремонту закинутої занедбанної, на той час, будівлі, приведення приміщення аптеки до умов сучасної фармацевтичної практики, закінчуючи передачею цієї історичної будівлі у власність Ніжинської територіальної громади. На це пішло багато-багато років зусиль нашого колективу та фінансів. Наше підприємство діє в правовому полі, дотримуючись всіх норм діючого законодавства, норм матеріального права та законів України про оренду державного і комунального майна. Міський голова Лінник і його чиновники з нас роблять порушників, закидаючи нам, як порушення, наше бажання об’єднувати свої зусилля і економічний потенціал з іншим ніжинським фармацевтичним закладом, таким чином, впливаючи на вільне волевиявлення здійснення підприємницької діяльності, побудові партнерських відносин міжпрофільними підприємствами фармацевтичної галузі. Ми в законний спосіб подали заявку на ім’я міського голови, де чітко і прозоро виклали свою позицію, стосовно можливої співпраці і об’єднання для подальшого функціонування Аптеки-музею. По сьогоднішній день, а пройшло вже близько півтора роки, заява чиновниками проігнорована і не розглянута, умисно чи ні – невідомо. Службового розслідування по цьому факту не призначено. Ми вважаємо, що жоден громадянин, підприємець чи підприємство не повинно плазувати перед чиновничним апаратом, випрошуючи, в даному випадку, письмову відповідь (будь-яку) чи рішення, щодо подальшої діяльності. А, саме тому, наше підприємство і скористалось правом “мовчазної згоди”, що гарантоване законодавством з метою унеможливлення зловживань та корупційної складової з боку державних службовців та органів місцевого самоврядування.

В результаті кооперації та галузевої співпраці за цей час нам вдалось створити чотири робочих місця, справно сплачується без заборгованостей орендна плата, в аптеці відтворена атмосфера старовинного аптечного закладу, модернізована і поповнена експозиція Аптеки-музею, сама аптека стала популярним місцем для відвідувань гостей міста та туристів; а в результаті тісної співпраці з Ніжинським Державним Університетом ім. Миколи Гоголя підписана угода про співпрацю, згідно якої наша аптека визначена, як матеріально-технічна база по підготовці університетом фармацевтичних працівників, ми зв’язали минуле і сучасне, і в 2019 році була відкрита університетом нова спеціальність та набрана перша група майбутніх фармацевтичних фахівців для аптечних закладів і фармпромисловості; гасло факультету звучить так: ” Від першої аптеки Лівобережжя до класичної фармації у Ніжинській вищій школі”.

Як це можливо перекреслити, як таку величезну кропітку роботу можна рахувати порушенням, хто ви такі – Лінник, Шалаї, Щербак, щоб це руйнувати ?????????????

Обіцяємо, що прикладемо максимум зусиль, щоб ваші деструктивні плани не здійснились і, щоб Аптека-музей, в яку ми вклали свої сили, знання, душу не була знищена “халіфами на годину”. В той же самий час ми хочемо подякувати всім, хто разом з нами переживає і підтримує нас в цій справі, зокрема тих депутатів, що стали на захист нашого підприємства і не дали можливості провладній більшості в міськраді фактично знищити наше підприємство – Аптеку-музей, дякуємо, а саме: Гриценко С.В., Дудченко Г.М., Король В.С., Мамедов В.Х., Радченко Н.І., Сипливець В.Г., Ситнік О.Д., Тимошик Д.М., Тунік О.О., Смалій К.М., Шевченко Н.О., Ющенко О.Г. Відомо, що на цих депутатів здійснюється тиск, обіцяються посади та інше, з метою отримання лояльності в цьому питанні. Сподіваємось, що вони не схиблять і не змінють своєї принципової позиції.

А ось відео для прогляду чаcтини виступу І.Шалая на сесії міськради:

Олег Бойко

Джерело: Антикор

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь