Увага! Поліція вкотре попереджає про шахраїв

 

 

 

 

Ось вже протягом кількох років поліція закликає громадян бути пильними та уважними, оскільки продовжують мати місце випадки вчинення шахрайств на території м. Ніжина та і всієї області. ЗМІ буквально переповнені інформацією про випадки вчинення все нових і нових форм шахрайства. Практично жодний підсумковий випуск новин не обходиться без сюжету про ошуканих громадян. Незважаючи на це, люди продовжують вірити у дива, добро, безкорисливість абсолютно невідомих людей та, якщо не безкоштовний, то набагато вигідніший «сир», забуваючи при цьому, що це прямий шлях до «мишоловки».
Щотижня до Ніжинського відділу поліції звертаються ошукані громадяни. Розповідаючи про те, як потрапили на гачок шахрая, вони лише розводять руками від відчаю, адже раніше неодноразово чули про подібні випадки від знайомих та із ЗМІ. Чули, співчували потерпілим і говорили собі: «Ну як так можна було! То ж відразу зрозуміло, що шахраї! Зі мною такого точно ніколи не станеться!» Та, як показує практика і кримінальна статистика, стається…

За останні півроку ми отримали понад півсотні повідомлень про вчинене шахрайство. Способи заволодіння коштами громадян найрізноманітніші. Розглянемо найбільш поширені.
Сумну лідируючу позицію займає шахрайство із використанням різних Інтернет-магазинів. Продавець викладає інформацію про товар, обрамлює його тисячею кольорових указників на найвигіднішу у цілому світі ціну, яка діє от буквально до сьогоднішнього вечора і у зацікавленого і просто загіпнотизованого покупця рішуче вимагає 100-відсоткову передоплату. Покупець думає, що так пощастити могло тільки йому та і голос продавця по телефону звучить дуже переконливо та надійно, і майже не роздумуючи біжить до платіжного терміналу перераховувати гроші. Мова йде як про оплату товару, так і про найрізноманітніші послуги. Відповідно, і сума збитків у кожному разі різна. Ось кілька найбільш характерних прикладів:
– у липні минулого року, 31-річна місцева жителька хотіла придбати через один із популярних сайтів оголошень IPhone. Продавець просив чималу передоплату та чи зупинить це, якщо дійсно хочеться вигідно купити омріяний телефон? Жінка перерахувала 10 тис. грн. після чого продавець перестав виходити на зв’язок.
– У вересні донька заявника, 51-річного місцевого жителя, через Інтернет оплатила купівлю породистої собаки. Перерахувала майже 11 з половиною тис. грн. не вимагаючи жодних гарантій і стала чекати. Продавець оголошення видалив. На сайті більше не з’являвся.
– У жовтні 52-річний ніжинець замовив на одному із Інтернет-сайтів шість шин до вантажного автомобіля. При тому, що бачив їх лише на фото, перерахував за покупку аж 65 тис. грн.(!) Замовлення не отримав.
– У листопаді 34-річна місцева мешканка вирішила виправити деякі обставини свого життя за допомогою хіроманта. Оголошення знайшла у «всесвітній мережі». Незважаючи на те, що за свої послуги чоловік просив не дешево, жінка перерахувала йому кошти та стала чекати результату. Оскільки звернулася до поліції із заявою про злочин – робимо висновок, що покращення не настало. Лише відчай від того, що поповнила ряди ошуканих.
Не менш поширеними є шахрайство з використанням банківських рахунків, реквізити яких потерпілі самі люб’язно повідомляють шахраям. Як показує практика, достатньо представитися працівником якогось банку та вигадати історію про проблему з рахунком, як власник картки добросовісно повідомить шахраєві всю інформацію. Потім не може зрозуміти як же так сталося, що з рахунку кудись зникли всі кошти.

Пам’ятайте! У жодному разі не можна повідомляти реквізити свого банківського рахунку, ПІН-код чи кодове слово! Навіть працівникам банку, тим більше по телефону. У разі якщо є підозри на несанкціонований доступ сторонніх осіб до банківського рахунку, його можна заблокувати за кілька хвилин подзвонивши на «гарячу лінію», після чого вже спокійно вирішити всі питання.

Кілька повідомлень ми отримували і від ошуканих громадян, які хотіли у Ніжині винайняти житло. Так, у жовтні 2019-го, 40-річний місцевий житель обравши на сайті оголошень квартиру для оренди, зв’язався з орендодавцем, який зажадав передоплату. Чоловіка, який жодного разу не бачив ні квартиру ні її власника, не налякало, що заплатити треба було майже 7 тис.грн. (!). Незадовго після підтвердження факту перерахунку коштів, власник квартири перестав виходити на зв’язок.

Іноді, для більшої переконливості, шахраї представляються посадовцями органів влади. Яскравий приклад мав місце вчора, 02 березня. На мобільний телефон потерпілої зателефонував чоловік, який представився прізвищем одного із високопосадовців міста. Одразу захопивши таким чином інтерес жінки, яка навіть змінилася у голосі та намагалася говорити з неочікуваним співрозмовником чіткою та виразною мовою, чоловік спокійно поцікавився чи дійсно вона планує виконати певні дії зі своїм дачним будинком. З мотивів безпрецедентної уваги до проблеми жінки, яка не встигла ще оформити всі необхідні документи, чоловік люб’язно запропонував зробити все за неї. Щоправда не безкоштовно. Гроші, а це близько 7 тис. грн., окрилена такою увагою влади жінка того ж дня перерахувала на вказаний рахунок. Виявилося, що це був звичайний шахрай, який зник «з ефіру» відразу після того як отримав «гонорар» за свою бездоганну акторську гру.

Вкотре звертаємося до всіх із проханням не бути такими довірливими! Пам’ятайте про те, що нові види шахрайств виникають швидше, ніж ми з вами вчимося відрізняти їх від звичайних банківських операцій чи покупок в Інтернеті. Але це не значить, що всі беззахисні. Необхідно бути більш пильними та уважними. Не довіряти незнайомцям та вимагати гарантій. Не піддаватися на примарні вигоди, ризикуючи при цьому втратити реальні гроші.
У випадку наявності будь-яких сумнівів – звертайтеся до поліції. Там зможуть порадити як діяти у тій чи іншій ситуації.
Сподіваємося, що наші поради допоможуть Вам не потрапити на гачок шахраїв. Бережіть себе і будьте уважними.

Сектор моніторингу Ніжинського відділу поліції

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь