Як медикам працевалштуватися після звільнення в результаті реформи?

 

 

 

 

Як і де знайти роботу вивільненим у ході реформи працівникам медичних установ, розповіли на брифінгу в облдержадміністрації директор обласного центру зайнятості Лідія Падалка та директор Чернігівського базового медичного коледжу Микола Самойленко.

Станом на 1 березня 2020 року на обліку в центрі зайнятості вже перебуває 103 особи, які звільнились за скороченням чисельності штату з установ охорони здоров’я. З них 57 — молодший медичний персонал (санітарки, прибиральниці, буфетниці тощо). Медичних сестер на обліку налічується 24, лікарів різної спеціалізації – 2. Інші звільнені виконували в лікарнях адміністративно-господарські функції, які безпосередньо не пов’язані з медичною допомогою. Це завідувачі господарства, бухгалтери, юристи, кухарі, водії, підсобні робітники, діловоди, інспектори з кадрів тощо.

Ще 26 громадян звільнились із закладів охорони здоров’я у зв’язку із закінченням строку дії трудового договору. Це люди, які працюють сезонно, – оператори котельні, гардеробники та інші. Для людей без медичної освіти є вакансії в різних секторах економіки. Служба зайнятості проводить для них підбір підходящої роботи.

З початку поточного року ми працевлаштували 170 осіб, звільнених раніше з медичних установ. Зокрема, 119 працівників, які виконували адміністративно-господарські функції, — сказала директор обласного центру зайнятості.

Та оскільки більшість звільнених з установ охорони здоров’я — це молодший медичний персонал та працівники немедичного профілю, їм пропонується безкоштовно отримати нову професію, затребувану на ринку праці, з подальшим гарантованим працевлаштуванням за договором з роботодавцем. Ще одна можливість – відкрити власну справу за сприяння служби зайнятості. Для цього потрібно скласти та захистити бізнес-план, зареєструватись підприємцем та отримати допомогу для започаткування бізнесу. Існують й інші державні програми фінансової підтримки малого підприємництва та створення нових робочих місць, які додатково до одноразової допомоги від служби зайнятості можуть отримати підприємці. Зокрема, йдеться про «Доступні кредити 5-7-9%».

Медичні працівники, старші за 45 років, які підлягають скороченню та ще не зареєстровані службою зайнятості як безробітні, можуть отримати ваучер на навчання. При цьому заклад освіти та форму навчання (денну, вечірню, дистанційну або заочну) людина обирає самостійно. Центр зайнятості вже зараз веде з такими людьми профорієнтаційну роботу. Перелік професій та спеціальностей, за якими можна пройти навчання на підставі ваучера, окремо затверджується Міністерством соціальної політики України. На сьогодні він налічує понад 30 робітничих професій та понад 20 спеціальностей.

Співпраця з Чернігівським базовим медичним коледжем у цьому напрямку — новий досвід для нас, — повідомила Лідія Падалка. — Наразі ми спільно працюємо над питанням видачі ваучерів для підвищення кваліфікації за спеціальністю «Медсестринство». Планується підготовка медичних сестер за напрямами «хірургія», «терапія» та «паліативна медицина». І ми переконані, що таким чином нам вдасться уникнути зайвого соціального напруження в області та допомогти людям знайти роботу.

Як поінформував директор медичного коледжу Микола Самойленко, курси підвищення кваліфікації коледжу розпочнуть підготовку з вищезазначених напрямків 23 березня 2020 р.

А до 15 березня там очікують інформацію від закладів охорони здоров’я області про кількість молодших медичних спеціалістів, яким потрібна спеціалізація або підвищення кваліфікації. Учасники брифінгу наголосили, що взаємодія з керівниками лікарняних установ допоможе визначити реальну потребу в кадрах та їх перепідготовці.

Орієнтовно курси підвищення кваліфікації протягом року можуть додатково підготувати на курсах спеціалізації або підвищення кваліфікації (удосконалення) 100 молодших медичних спеціалістів області та міста.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Джерело: cheline.com.ua

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь