Дерева можуть передавати інформацію

 

 

 

 

Дерева вміють передавати у спадок інформацію, яка допомагає їм адаптуватися до динамічно мінливого навколишнього середовища

До такого висновку прийшли вчені з Швейцарії, які опублікували наукову роботу на цю тему у виданні Plant, Cell & Environment, передає Depo.ua з посиланням на “Урядовий кур’єр“.

За словами співробітників Швейцарського федерального науково-дослідного інституту лісу, снігу і ландшафту (WSL), дерева реагують на будь-які зміни середовища – наприклад, зміцнюють коріння у відповідь на посуху або нарощують обсяг листя у відповідь на високу вологість. Раніше вважалося, що індивідуальний “життєвий досвід” гине разом з деревом, але тепер з’ясувалося, що дерева можуть “передавати знання” наступним поколінням.

“Йдеться про процес зміни генетичного коду, відомого як метилювання. У рамках цього процесу до цитозин (компонент ДНК) приєднується метильна група. У результаті ми маємо справу з чимось, що нагадує тренування генома”, – розповідає Арун Бозе, співробітник WSL.

Багаторічний експеримент, проведений швейцарськими вченими, показав, що нащадки дерев, які росли при постійному дефіциті води, краще переносять посуху. І навпаки – дерева, предки яких не відчували проблем з водою, краще ростуть у нормальних умовах з достатнім об’ємом води. Все це вказує на те, що дерева-батьки передають індивідуальний “життєвий досвід” своїм нащадкам за допомогою метилювання ДНК.

Джерело: depo.ua

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь