Чернігівщина: що зроблено для протидії небезпечного захворювання?

 

 

 

 

Україні теж загрожує епідемія. Тому Кабінет Міністрів затвердив термінові заходи, які мають сприяти недопущенню її на нашу територію.

Введено обмеження на проведення масових заходів, у навчальних закладах – карантин строком на три тижні. А як зреагувала Чернігівщина на загрозу і що зроблено для протидії небезпечного захворювання?

Про це і йшла мова на прес-брифінгу в Чернігівській ОДА 12 березня.

– На території області введені в дію всі необхідні протиепідемічні заходи, – сказав голова обласної державної адміністрації Андрій Прокопенко. – З 14 березня працює тимчасова обласна протиепідеміологічна комісія з питань запобігання занесенню і поширенню на Чернігівщині гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом. На придбання засобів індивідуального захисту, лікарських та витратних метеріалів з обласного бюджету додатково виділено 680 тисяч гривень.

В області ще раніше були визначені два базові медичні заклади – Чернігівська міська лікарня №2 та обласна дитяча. Готові  зустріти недугу і 16 інфекційних відділень на 427 ліжок. В області працює 32 лікарі-інфекціоністи. Вже виготовлено 1500 захисних костюмів. Для температурного скринінгу закуплено відповідне обладнання. Транспортні засоби для перевезення людей дезинфікуються.

За словами начальника управління охорони здоров’я ОДА Петра Гармаша, в очолюваному ним закладі обрахували потребу в коштах, які потрібно виділити з обласного бюджету на закупівлю всього необхідного із розрахунку на лікування 100 хворих з тяжким перебігом. Орієнтовна потреба – 3,48 мільйона гривень на препарати та засоби захисту, 900 тисяч – на додаткові апарати дихання.

Крім того, він зазначив, що поки тестів нема, але їх уже замовили, і близько півтисячі швидких  мають невдовзі надійти. Тести ж на грип А і В в продажу є. Районні держадміністрації, виконкоми міст обласного значення, ОТГ також мають закупити засоби індивідуального захисту та дезинфекції.

– Проводяться і профілактичні заходи, – повідомив в.о. заступника директора Чернігівського лабораторного центру МОЗ України Артем Ярошенко. – Зокрема, введено температурний контроль осіб, які перетинають кордон у межах нашої області. Додатково закупили за кошти обласного бюджету і передали прикордонникам пристрої для скринінгу. Завдяки таким перевіркам 6 березня було виявлено пасажира з підвищеною температурою, який їхав автобусом Київ – Москва. Хворому лабораторно підтвердили діагноз «грип типу В».

З 5 березня за рішенням комісії техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій в області вже діють обмеження, які стосуються масових заходів з великим скупченням людей, концертів тощо. В четвер, 12 березня, чвертьфінальний кубковий футбольний матч «Десна» (Чернігів) – «Ворскла» (Полтава), наприклад, відбувався при порожніх трибунах.

–  Усі заклади освіти з 12 березня по 3 квітня призупиняють навчальний процес, – сказав начальник управління освіти і науки ОДА Микола Конопацький. – Школярі та студенти роз’їжджаються по домівках. Мабуть, останніми зроблять це учні Іванівської та Гончарівської шкіл з Чернігівського району, усе вирішиться в найкоротший термін.

Як бути учням? Рекомендації  їм стосуються дистанційного навчання, відповідний досвід уже напрацьовано раніше. А останній тиждень березня і так має бути канікулярним. Так що в часі втрати невеликі. Зазвичай  і всілякі олімпіади, конкурси відмінені або перенесені на більш пізніший термін.

І наостанок така довідка. Лише за останній тиждень на гострі респіраторні захворювання в області занедужало близько 5 тисяч осіб. Підозр на коронавірус не було.

Віталій АДРУГ, газета «Деснянка»

desnyanka.com.ua

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь