Долар в Україні продовжує дорожчати: яким буде курс до літа

 

 

 

 

Український валютний ринок продовжує лихоманитиУвечері, 16 березня, курс американської валюти в деяких обмінниках Києва, перевищив 27 гривень за долар. Причиною тому – панічні очікування глобальної кризи внаслідок поширення коронавірусу. Національний банк України запевняє, що вживає всіх необхідних заходів, щоб повернути гривні стабільність, проте населення змітає долари в обмінних пунктах, як гречку з полиць магазинів, що тільки підштовхує курс “зеленого” ще вище. “Апостроф” розбирався в тенденціях і з’ясовував, скільки долар буде коштувати навесні-2020.

Курс долара в Україні продовжує зростати. Із початку 2020 року на валютному ринку спостерігалися незначні коливання – у січні, наприклад, долар ненадовго просідав нижче 24 гривень, а на початку лютого досягав 25 гривень. Однак у нинішньому місяці картина змінилася – “зелений” взяв курс на стійке зростання: 6 березня він вкотре досяг позначки в 25 гривень, а 12 березня перевалив за 26 гривень. І це – на міжбанківському валютному ринку, тому що готівковий долар в обмінних пунктах розходиться по більш високій ціні, якщо, звичайно, він є в наявності.

Національний банк України (НБУ) для стримування неконтрольованого зростання валютного курсу останнім часом щодня продає десятки, а то й сотні мільйонів доларів зі своїх резервів. За минулий тиждень Нацбанк пожертвував одним мільярдом гривень заради стабілізації гривні. 16 березня він знову оголосив аукціон із продажу до 200 мільйонів доларів.

Утім, незважаючи на це, інтервенції регулятора зупинити зростання курсу долара поки не можуть. НБУ встановив на 16 березня офіційний курс долара на рівні 26,09 гривні, проте в обмінних пунктах курс вище – в понеділок вранці середні показники становили 26,25 гривні на продажу і 26,75 гривні на купівлі. При цьому зберігається тенденція до зростання. Зокрема, ввечері 16 березня в деяких обмінниках Києва курс долара перевищив 27 гривень.

Панікувати вже пізно

Справедливості заради потрібно зазначити, що рік тому в середньому курс був вищим за сьогоднішній: 15 березня 2019 року долар на міжбанку торгувався на рівні 27 гривень, а 29 березня він коштував 27,3 гривні.

Але зараз принципово відрізняється контекст, пов’язаний із поширенням смертельного коронавірусу і очікуванням у зв’язку з ним глобальної рецесії. Нагадаємо, під час попередніх криз гривня обвалювалась мінімум удвічі.

Наскільки ймовірний такий сценарій для української гривні в умовах нинішньої турбулентності на світових ринках?

Очевидно, що багато чого буде залежати від того, як буде розвиватися ситуація з епідемією коронавірусу. Якщо вона набуде загрозливих форм, то чекати можна чого завгодно. Однак із Китаю, де, власне, і почалася епідемія, надходять обнадійливі новини про скорочення кількості нових випадків захворювання. Зрозуміло, що в інших країнах пік захворюваності ще не пройдено, а в Україні поки зареєстровані лише поодинокі випадки зараження і перший фатальний результат. “Зараз у людей буде паніка, але по факту панікувати вже пізно: вірус у нас буде. З невеликим тимчасовим кроком і з поправкою на щільність населення в Україні ситуація з вірусом повторитися і у нас”, – сказав у коментарі “Апострофу” аналітик інвестиційної компанії “Альпарі” Максим Пархоменко.

Люди масово скуповують продукти, Бангкок, ТаїландФото: Getty images

Однак навряд чи варто чекати вкрай негативних наслідків на фінансових ринках, вважає експерт: “Так, паніка в межах динаміки на світових ринках існує, але зниження курсу національної валюти до 26 гривень при обвалі ринків на більш ніж 30% – це вкрай невелика величина”. На думку Пархоменка, падіння світових ринків буде негативно позначатися на гривні, але очікувати стрімкої девальвації не варто.

Керівник відділу аналітики групи компаній Forex Club Андрій Шевчишин також не очікує обвалу курсу нацвалюти. За його словами, банківська система України на сьогодні набагато міцніша, ніж у попередні періоди криз, а економіка – більш диверсифікована. “Ми не перевантажені кредитами, у нас немає масштабних інвестицій, які могли б відправити економіку в глибокий нокдаун в разі їх виведення. Більш того, у нас навіть є, що пропонувати інвесторам в період кризи, хоча, звичайно, ціни будуть низькими, – заявив він виданню. – Звичайно, ми залежні від нерезидентів, які зайшли в ОВДП (облігації внутрішньої державної позики), але обсяги не настільки критичні, а основні заходи були на тривалі терміни – до 2027-2028 років. Тобто такого відтоку, який міг би спровокувати глибоке падіння гривні, не очікується”.

Світла сторона кризи

З упевненістю можна говорити про те, що попит на українські цінні папери, в першу чергу, ОВДП, буде падати, каже керівник аналітичного департаменту інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Паращій. “З України всі хочуть вийти, тому що наша країна з тієї категорії, яку скидають першою (під час економічної нестабільності, – “Апостроф”), так як кредитний рейтинг у нас дуже поганий – в Уганди і Руанди (країни Африки) рейтинг вищий, тобто від них позбавляться пізніше”, – сказав він виданню.

Як відомо, активні вкладення нерезидентів в ОВДП підтримували курс гривні протягом усього 2019 року, і зниження інтересу до цих паперів чинитиме тиск на національну валюту. Але, як було сказано вище, масового виходу з цих облігацій найближчим часом не буде.

До речі, зниження світових ринків, яке спостерігається нині, в чомусь буде навіть на користь Україні, зокрема, покращиться її торговий баланс. “Ціни на енергоресурси – нафту, газ, бензин – дуже низькі і, швидше за все, будуть ще падати, а наш експорт, перш за все, аграрний (55% всього вітчизняного експорту), навряд чи постраждає, так як їсти потрібно всім. Є питання щодо сталі й руди, але вони в нашому експорті займають не так багато. А поліпшення торгового балансу буде заспокоювати валютний ринок”, – пояснив Олександр Паращій.

Час МВФ

Ситуація на валютному ринку України багато в чому буде залежати від дій влади. А вони, впевнений Паращій, докладуть максимум зусиль для того, щоб не дати гривні полетіти в прірву, хоча б заради утримання власного рейтингу. Він також позитивно оцінив дії НБУ з підтримки гривні валютними інтервенціями. За його словами, для резервів Нацбанку нинішні витрати некритичні, зате такі інтервенції гасять паніку на ринку.

Співробітники Національного банку УкраїниФото: flickr.com

Експерт також висловив надію, що уряд зможе домовитися з Міжнародним валютним фондом (МВФ) щодо нової програми фінансування. Нагадаємо, попередньо вона розрахована на три роки, а її загальний розмір становитиме 5,5 мільярда доларів. “І я думаю, що, чим глибше буде проблема, тим імовірніше, що ми все-таки домовимося з МВФ”, – сказав Паращій.

Інші експерти, опитані “Апострофом”, також вказують на важливість продовження співпраці з МВФ. “Якщо раніше потреби в допомозі фонду не було, так як у нас був доступ до світових ринків, то зараз це вікно можливостей закрилося, і МВФ може стати тією самою паличкою-виручалочкою для стабільності (фінансової) системи, особливо, в період турбулентності на глобальних ринках”, – зазначив Андрій Шевчишин.

За словами Максима Пархоменка, якщо будуть досягнуті домовленості з МВФ, гривня знову почне зміцнюватися, і курс повернеться до позначок на рівні 25,5 гривні/долар. При цьому вкрай оптимістичним сценарієм для гривні стане розворот ринків вбік зростання на тлі мінімальних збитків для світової економіки від наслідків коронавірусу, і при цьому Україна відновить співпрацю з МВФ, вважає фахівець. За його словами, в цьому сценарії курс повернеться до 24,5 гривні/долар.

Хороший, поганий, злий

А тепер ще трохи цифр. “Апостроф” попросив експертів дати прогноз щодо валютного курсу до кінця весни. Максим Пархоменко, як було зазначено вище, вважає, що в оптимістичному сценарії можна очікувати, що він становитиме 25,5 гривні/долар. На думку Андрія Шевчишина, оптимістичний курс буде в коридорі 25,5-26,5 гривні/долар, а Олександр Паращій взагалі не розглядає такий сценарій.

Що стосується базового сценарію, то, за прогнозом Паращія, курс буде на рівні 26,5 гривні/долар: “За умови, що розростання епідемії зупиниться, якщо почнеться стимулювання (економіки) в Китаї, Європі, Америці, а Україна при цьому домовиться з МВФ”.

На думку Максима Пархоменка, базовим сценарієм є курс 26,5-27 гривні/долар, а Андрій Шевчишин очікує 26-27,5 гривні/долар.

Ну і, нарешті, негативний сценарій. Олександр Паращій вважає, що це буде курс 28-29 гривень/долар. За словами Максима Пархоменка, якщо негативні тенденції на ринках триватимуть, а Україні домовитися з МВФ не вдасться, можна чекати долар по 28 гривень.

Андрій Шевчишин вважає, що в песимістичному сценарії курс становитиме 27,5-28,5 гривні/долар. Він додав, що існують і більш похмурі прогнози, згідно з якими, курс може піти за 33 гривні/долар. “Але поки такий варіант я можу розглянути в умовах продовження панічних рухів на ринку”, – резюмував експерт.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь