Як ніжинці реагують на введення суворих обмежень?

 

 

 

 

По всій країні введено максимально обмежуючі міри карантину, що у свою чергу на невизначений час “заморожує” певні напрямки послуг. Особливо нововведення торкнулись ніжинських заробітчан, які працюють в Києві і для яких єдиним способом дістатись до місця роботи була міська електричка. Торговельна сфера прогнозовано також зазнає фінансових втрат.

Управителі держави стверджують — життя дорожче і треба витримати термін карантину. Проте частина населення все ж знаходиться у паніці від такого стану речей. Адже більшість українців живе від зарплати до зарплати, а скасування годин роботи — це якраз зменшення заробітку. Звісно, цього в кабміні не передбачили, але й до пандемії людство не було готове.

Підтримуєте введення суворих мір карнтину?

Результати голосування

Завантажується ... Завантажується ...

Проте зараз потрібно думати про те, як зміцнити свій імунітет. Саме з цього приводу ми даємо нашим читачам 5 важливих порад:

Коротко:

— які продукти допоможуть зміцнити ваш імунітет

— чому спорт і здорова дієта не захистять вас від коронавірусу

— що потрібно знати про голодування і COVID 19

В Україні підтвердили першу смерть від китайського коронавірусу. Рівно за день до цього влада оголосила тритижневий карантин по всій країні і обмежила в’їзд для іноземців. Але що робити звичайним громадянам і як зміцнити свій імунітет, щоб захиститися від COVID 19?

За останні кілька місяців слово «коронавірус» згадувалося частіше, ніж Грета Тунберг за весь 2019-й. А початок березня 2020-го взагалі став одним з періодів найбільшої паніки в історії інтернету.

Причому в Китаї, звідки стартувала епідемія, кількість заражених значно скоротилася, і COVID 19 вже практично перестав там поширюватися.

Натомість новим осередком спалаху хвороби стала Європа з її найбільшим розсадником в Італії: там зафіксували вже понад 15 тис. заражених і підтвердили понад тисячу смертей.

Враховуючи, що по всьому світу кількість летальних випадків від коронавірусу становить близько п’яти тисяч (три з яких були в Китаї) — на одну Італію припала п’ята їх частина.

Згадуючи, скільки українців працює в Італії та інших європейських країнах, а також оцінюючи стан вітчизняної системи охорони здоров’я — нам дійсно є про що турбуватися.

Враховуючи це, НВ зібрало сім порад про те, як зміцнити свій імунітет і захистити організм від нового вірусу COVID 19.

Фото: medium.com

1 Зміцнення імунітету

НВ вже не раз писало про те, як можна підчепити коронавірус, які у нього симптоми і як відбувається процедура лікування.

Поради Всесвітньої організації охорони здоров’я та численних експертних інститутів зводяться до того, що потрібно частіше мити руки, уникати скупчень людей, стежити за своїм здоров’ям і обмежити подорожі в інші країни.

Так, ми вже з’ясували, що антибактеріальна маска, так само як і соляний розчин з алкоголем, не врятують вас від коронавірусу, і в цілому запобігти випадковому зараженню цією хворобою практично неможливо.

COVID 19 може передатися до вас від людини без будь-яких симптомів, і він також може існувати деякий час на поверхнях у громадських місцях.

Але ключова особливість китайського вірусу (від якого поки немає вакцини) — переважне ураження людей старшого віку. Саме у хворих, старших за 50−60 років, шанси померти від цієї хвороби найвищі.

Це означає, що здоровий молодий організм справляється з хворобою і дозволяє перенести її без особливих ризиків. Звідси питання — як зміцнити свій імунітет, щоб не стати жертвою коронавірусу?

Експерт зі здорового харчування Брайан Кейтман пише, що найкращий спосіб захистити свій організм від будь-яких вірусів застуди та грипу — це правильна дієта.

Фото: ec.europa.eu

«Нашій імунній системі потрібно достатньо енергії, щоб виробляти клітини і ферменти, яким потрібні вітаміни і мінерали для ефективної роботи. Для цього нам потрібно споживати достатню кількість поживних речовин, вітамінів і мінералів, враховуючи групи С, D, а також В6, В12, фолат, цинк, мідь, залізо, селен, необхідні амінокислоти і незамінні жирні кислоти», — пояснює Кейтман.

Річ у тім, що імунна система людини працює як величезна карта пам’яті: як тільки вірусні патогенні клітини туди потрапляють — організм фіксує їх у себе і вчиться з ними боротися.

Чим здоровіша імунна система — тим швидше і ефективніше вона бореться з вірусами. Проблема в тому, що багато вірусів, які викликають застуду та грип, часто мутують і адаптуються до нашого організму, через що імунні клітини не можуть їх розпізнати, затягуючи процес боротьби з ними і ускладнюючи перебіг хвороби.

Те ж саме і з коронавірусом: ослаблений імунітет у людей старшого віку не справляється з новим невідомим патогеном, що вже призвело до декількох тисяч смертей.

Запорука ефективної роботи імунних клітин — забезпечення їх необхідними поживними речовинами. Це підтвердили вчені з Науково-дослідного центру харчування людини в Бостоні в своєму недавньому дослідженні.

Результати їх роботи показують, що збільшення норм споживання деяких поживних речовин оптимізує імунні функції і дозволяє краще захищати організм від різних інфекцій.

Вчені з США заявляють про клінічні докази користі вітамінів групи D і E, пробіотиків, чайних компонентів, а також жирних кислот, про які писав Брайан Кейтман.

Фото: health.harvard.edu

2 Вибір продуктів

Індійський дієтолог і засновник компанії Trive FNC, яка надає послуги функціонального харчування, Магда Прадан радить в період спалахів вірусів типу COVID-19 збільшити в раціоні продукти природного походження.

Джерелом вітамінів A, C, B і E, а також цинку, селену і міді, які добре захищають організм від патогенів, можуть бути фрукти і листяні овочі.

Прадан пояснює, що крім продуктів, що містять кальцій, поліпшити імунітет можуть орегано, чебрець і ехінацея. «Найкраще — збільшити в раціоні кількість органічної їжі, вирощеної на місцевих фермах без додавання хімічних добрив», — каже дієтолог.

До позитивного ефекту для роботи імунної системи також призведе скорочення споживання олій і рафінованої їжі (консерванти і будь-які оброблені/пастеризовані продукти).

Така їжа швидше приходить в непридатність і у вас можуть виникнути труднощі в її приготуванні, але зате організм людини спочатку був розрахований на вживання їжі природного походження.

Дослідження біологів з Університету Мена демонструють, що споживання фруктів і рослинних продуктів, які містять поліфеноли, дозволяють знизити запальні процеси в організмі, уникнути пошкоджень клітин токсичними формами кисню, а також запобігти імунній дисфункції.

Фото: haleo.co.uk

Одні з найпоширеніших джерел поліфенолів — зелений і чорний чай, червоне вино, кава, шоколад, оливки, трави та спеції, горіхи, водорості, яблука, цитрусові фрукти, бобові рослини тощо.

Не варто забувати і про способи приготування здорової їжі: кілька років тому в журналі Journal of Agricultural and Food Chemistry опублікували дослідження, згідно з яким різні способи приготування впливають на поживні властивості і фізико-хімічні характеристики певних фруктів і овочів.

Наприклад, поліфенольні сполуки та їх антиоксидантні властивості краще зберігаються в продуктах, які проходять термообробку паром, а не обсмажуються на відкритому вогні.

«При приготуванні їжі в воді краще зберігалися антиоксидантні сполуки, особливо каротиноїди, у всіх аналізованих овочах, і аскорбінова кислота в моркві і кабачках. Тушковані овочі зберігали кращу якість текстури, ніж варені. Смажені овочі показали найнижчу ступінь розм’якшення, хоча антиоксидантні сполуки в них збереглися найменше», — зазначено в роботі.

Таким чином вчені спростували думку про те, що в оброблених овочах значно знижується кількість поживних речовин, і при певних типах приготування кожного конкретного продукту ви можете зберегти всі його корисні властивості.

При цьому здорова дієта і правильне харчування є далеко не єдиними способами зміцнення імунітету, які допоможуть вам захиститися від COVID 2019.

Фото: washingtonpost.com

Інші поради

3Боротьба зі стресом

Навіть здорова людина, яка максимально відповідально стежить за своїм харчуванням, може стати жертвою нових вірусів, якщо вона щодня перевантажує свій організм стресами і надмірною роботою.

Як говорить відоме прислів’я, від роботи навіть коні гинуть, а від стресів тим більше.

Враховуючи це, паніка та істерія, яка нагнітається в ЗМІ через коронавірус може бути ще небезпечнішою для людей, ніж сам вірус. Особливо це стосується найвразливішої аудиторії.

Доцент кафедри інфекційних захворювань в Університеті Джона Хопкінса Морган Катц говорить, що часті стреси однозначно можуть нашкодити імунній системі людини.

У період епідемій вірусних інфекцій (а з COVID 19 у нас, нагадаємо, ціла пандемія) Катц радить не панікувати і мінімізувати стрес.

Основні проблеми викликає кортизол — гормон, який виробляє наш організм у стресових ситуаціях і який відключає імунні клітини.

4Фізичні вправи

У офісного планктону, який сподівається захиститися від коронавірусу, прикупивши броколі в супермаркеті по дорозі додому, нічого не вийде.

Тим, хто не любить спорт, але ще більше не любить хворіти під час пандемії COVID 19, доведеться виділити хоча б півгодини в день на фізкультуру.

Головне — не перестаратися, адже свіже дослідження вчених з США та Великої Британії показує, що інтенсивні силові тренування підвищують ризик інфікування організму.

Водночас доктор медичних наук і магістр охорони здоров’я в медичному центрі університету Мічігану Дженкінса Марк Мойяд каже, що регулярні фізичні вправи змушують антитіла і лейкоцити циркулювати швидше.

Завдяки цьому, організм може виявити патогени і почати боротьбу з ними раніше.

Повертаючись до попереднього пункту, Мойяд підкреслює, що фізична активність дозволяє знизити рівень гормонів стресу (вищезгаданого кортизолу). За його словами, у людей, які регулярно займаються спортом ризики появи застуди набагато нижчі, ніж у тих, хто уникає фізичних навантажень.

Пам’ятайте, що потрібно модерувати навантаження і зараз точно не варто стрімголов мчати в спортзал (якщо в вашому місті його ще не закрили).

5Відмова від куріння

Так, якщо хтось ще не знає, що куріння шкодить здоров’ю, — початок весни 2020-го може бути найкращим періодом у вашому житті, щоб відмовитися від цієї шкідливої звички.

Китайські судові медики раніше опублікували звіт, згідно з яким коронавірус викликає запальні симптоми в дихальних шляхах і мішечках легких.

«Результати розтину померлих пацієнтів показали, що характерною запальною реакцією є пошкодження глибоких частин дихальних шляхів і легеневих альвеол, до яких призводить пневмонія, викликана новим типом коронавірусу», — пояснили вчені.

Очевидно, у курців дихальні шляхи можуть бути ослаблені і без коронавірусу. Це ж стосується вапорайзерів, електронних сигарет, фірмових нагрівачів тютюну та інших пристроїв для куріння.

6Здоровий сон

Крім медитацій, які можуть допомогти вам перестати нервувати і панікувати з приводу і без нього, не забувайте надавати своєму організму достатню кількість сну.

Так само як і поживні речовини для імунної системи, сон є основним джерелом енергії для вашого організму.

Як відзначають експерти з Національної фонду сну, без достатньої кількості відпочинку організм виробляє менше цитокінів — типу білка, який забезпечує імунну відповідь під час запалень та інфекцій.

«Цитокіни виробляються і вивільняються під час сну. Хронічна втрата сну робить вакцину від грипу менш ефективною, знижуючи здатність вашого організму реагувати на віруси», — пояснюють в Sleep Foundation.

Щоб уникнути нестачу сну для імунної системи — експерти радять практикувати денний сон, два рази на день до 30 хвилин. Хоча, звичайно, багато людей навряд чи можуть дозволити собі таку розкіш.

7Дотримання посту

Не поспішайте з висновками, — вчені не пропонують вам покластися на релігійну складову посту і чекати поки всевишня сила, ну або молитви Володимира Мунтяна, переможуть коронавірус.

Згідно з нещодавнім дослідженням біологів з Університету Південної Каліфорнії, короткострокове голодування може перезапустити імунну систему, відновлюючи старі і пошкоджені клітини.

«Коли ви голодуєте, система намагається економити енергію і утилізує велику кількість непотрібних імунних клітин», — говорив автор дослідження про голодування Вальтер Лонго.

Вчені з’ясували, що під час циклів голодування зниження рівня лейкоцитів в крові призводить до регенерації клітин імунної системи, завдяки активній роботі стовбурових клітин.

Біологи також заявили, що тривале голодування навіть знижує гормони, які пов’язані зі старінням, розвитком пухлин і раковими захворюваннями.

Але це, як то кажуть, вже зовсім інша історія.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь