Звідки ж ти взявся? Дослідники вважають, що коронавірус має химерне походження

 

 

 

 

Знайдено свідоцтва, що коронавірус має химерне походження

На думку деяких дослідників, збудник COVID-19 може походити від гібрида між коронавірусами кажанів і панголінів. Геном вірусу, який вражає людей, на 96% збігається з геномом вірусу кажанів, але проникає він в людські клітини завдяки шиповидного білку, який характерний для версії цього вірусу у яванських панголінів. Тобто людство зіштовхнулося з химерним вірусом, і як він з’явився залишається великою загадкою.

Пише svoboda.fm

Коронавірус під мікроскопом

 

За час епідемії коронавірусу вчені дізналися про нього досить багато. Наприклад, стало зрозуміло, що спалах почалася не в грудні, коли з’явилися повідомлення про перші госпіталізованих, а ще в листопаді. А центром походження вірусу, судячи з усього, був не ринок морепродуктів в Ухані, а якесь інше місце.
Однак як саме виник COVID-19? Генетичний аналіз викликає хворобу вірусу SARS-CoV-2 показав, що він відноситься до групи бетакоронавірусов і доводиться близьким родичем SARS-CoV – збудника атипової пневмонії.
Дослідникам відомо, що SARS-CoV походить від вірусів кажанів подковоносів (Rhinolophus). «Передавальним ланкою» між ними і людьми, швидше за все, був дрібний хижак гімалайська цивета (Paguma larvata), чиє м’ясо популярно в китайській кухні, зазначає Science Alert.
Судячи з усього, SARS-CoV-2 також виник в популяціях кажанів. Деякі характерні для них віруси дуже схожі на нього. Наприклад, геном вірусу RaTG13, виділеного з організму азіатського підковоноса (Rhinolophus affinis), збігається з геномом SARS-CoV-2 на 96%.
За словами вчених, кажани є природний резервуар різноманітних коронавірусів. Це означає, що в їх організмах інфекції розмножуються, майже не викликаючи симптомів. Можливо, це пов’язано з тим, що імунна система цих тварин добре адаптована до протидії коронавірусу.
Тим часом, деякі дослідники вказували на інших підозрюваних – панголінів. Так, геном коронавіруса, характерного для яванского панголіни (Manis javanica), схожий з SARS-CoV-2 на 90%. Це не така велика схожість. Однак шиповидні білки, необхідні для проникнення в клітину, у цього вірусу на 99% подібні до тих, що характерні для SARS-CoV-2.
Шіповідний білок вірусу RaTG13 збігається з таким у SARS-CoV-2 лише на 77%. Це означає, що коронавірус панголіни може проникнути в людські клітини, а коронавірус кажана – немає.
Таким чином, новий коронавірус частково збігається з вірусами кажанів, а частково – з вірусами панголінів. На думку вчених, це може вказувати на його химерне походження. Іншими словами, це своєрідний гібрид між двома вірусами.
Процес реомбінаціі коронавірусів в природі вже відомий вченим. За їхніми словами, цей механізм нерідко призводить до появи гібридних вірусів, здатних атакувати новий вид господарів. Однак для цього два коронавіруса повинні зустрітися в одному організмі. Де і як це сталося у випадку SARS-CoV-2, поки невідомо. Проте багато експертів схиляються до думки, що це якось пов’язано з вирощуванням в неволі і вживанням в їжу диких тварин.
Тим часом, в китайському місті Ухань, звідки почався переможний хід коронавіруса по світу, поступово послаблюють карантинні заходи. Жителям вже дозволяють залишати будинки, а скоро відновить роботу громадський транспорт.
Джерело: svoboda.fm
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Фото з мережі

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь